woensdag 22 juli 2015

Geitenkotelet met ovenaardappelen, geroosterde wortels en sluimererwtjes

Meer informatie over vetten
kan je binnenkort in het boek
van Laurens lezen.
Het is middag en omdat de zon besloot te schijnen op onze nationale feestdag, genieten Laurens en ik buiten van ons middagmaal. Een slaatje met gegrilde halloumi. Ik vraag me luidop af hoe gezond zo'n slaatje is wanneer je er kaas bij eet. Laurens' blik spreekt boekdelen. Met handen en voeten heeft hij mij al proberen uit te leggen dat melkproducten een ideale bron van korte-keten vetzuren zijn, en dus uit "goede vetten" bestaan. Ook bij het geplande avondmaal zal er zonder genade een flinke portie kaas geserveerd worden. 

De twee belangrijkste mannen in mijn leven zijn erg ecologisch bewust. Van toen we nog maar net samen waren, vertelde Laurens al vol bewondering over zijn tante en nonkel, die volledig zelfvoorzienend leven. Zo kweken ze hun eigen groenten en vlees en maken ze hun eigen geitenkaas. De nummer twee in mijn leven moet toen meegeluisterd hebben, want hij houdt zich inmiddels bezig met het bouwen van een heus ecoresort. De geit die vanavond op het menu staat, komt niet van DiCaprio's privé-eiland, maar is wel degelijk gekweekt bij Laurens' familie op de Congoberg.

Wie niet dol is op geit, kan dit gerecht ook klaarmaken met een ander stuk vlees, bijvoorbeeld varkenskotelet. Laurens raadt bij dit recept een fris, licht wijntje aan. Zelf kiest hij voor een Italiaanse wijn, gemaakt van de Pinot Noir druif.

Geitenkotelet met ovenaardappelen, geroosterde wortels en sluimererwtjes

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 kleine aardappelen
  • boter
  • zure room
  • 8 dunne lenteworteltjes
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • tijm
  • zeezout
  • peper
  • 2 koteletjes
  • 1 sjalot
  • 100 g sluimererwtjes
  • 1 bol mozzarella
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 g Emmental, geraspt
  • 125 ml room
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 2 koffielepels zachte mosterd
  • 2 koffielepels scherpe mosterd
  • 1 duimpje bieslook

Benodigdheden

  • familieleden met een geslachte geit
  • een grote oven (180°)

Recept

Geitenkotelet met ovenaardappelen, geroosterde wortels en sluimererwtjeMaak inkepingen in de aardappel en vul deze met kleine klontjes boter. Zorg ervoor dat de inkepingen niet te diep zijn: de aardappel mag niet volledig doorgesneden worden. Laat ons stellen dat je tot ongeveer 0,5 cm boven de bodem snijdt. Doe er enkele toefjes zure room bovenop. Schil de worteltjes. Besprenkel ze met olijfolie, balsamicoazijn, tijm (gedroogd of vers) en zout (naar smaak). Geef ook enkele flinke draaien aan de pepermolen. Zet de aardappelen en de wortelen een half uurtje in de oven op 180°.


Kruid de koteletjes met peper en zout. Meer hebben onze geitenkoteletjes niet nodig, want ze zijn erg smaakvol. Bak ze op een hete pan met boter en olijfolie. Door de olijfolie brandt de boter minder gemakkelijk aan. Zijn de koteletjes aan twee kanten bruin geschroeid? Dan zet je het vuur wat lager, zodat het vlees kan garen.

Geitenkotelet met ovenaardappelen, geroosterde wortels en sluimererwtjeSnij intussen een sjalotje en voeg toe aan de sluimererwtjes. Besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn en peper en zout. Snij de mozzarella in 4 stukken en rasp de Parmezaanse kaas en de Emmental (al kan je eender welke andere harde kaas gebruiken). Wanneer de aardappelen en de wortelen een half uur in de oven hebben gezeten, neem je de aardappelen even uit de oven en strooi je er de kazen over. Zet nu ook de sjalot en sluimererwtjes in de oven naast de twee andere bereidingen. Hou je vlees in het oog. Wanneer het gaar is, pak je het in aluminiumfolie in. Vlees moet altijd rusten, op de omgekeerde kant waarop hij laatst gebakken is. De fout die veel mensen maken, is dat ze het vlees te vaak draaien in de pan. Voor deze bereiding draaide Laurens het vlees slechts drie keer: twee keer om beide kanten te schroeien en één keer om het te laten garen. Blus de pan met room. We maken een mosterdsausje, want dat past goed bij worteltjes. Laat de room voor de helft inkoken en voeg dan de mosterd toe. De graanmosterd zorgt voor een  goede structuur, de zachte mosterd geeft een brede smaak aan de saus en de scherpe mosterd creëert diepte. Wie dacht dat Laurens zich bij het koken door willekeur laat leiden, vergist zich schromelijk.

Nadat de groenten en aardappelen nog 10 minuten in de oven hebben gezeten, zijn ze klaar. Laurens heeft graag wat beet in zijn worteltjes, maar wie ze graag wat meer gaar heeft, kan de tijd in de oven verlengen. Bij het serveren doet Laurens nog wat extra zure room en bieslook over de aardappelen. Bij het aanschouwen van al dat lekkers slik ik nog net een opmerking over vetten in en schuif mijn voeten onder tafel.

Geitenkotelet met ovenaardappelen, geroosterde wortels en sluimererwtje

Om extra indruk te maken op je lief, kan je er een candlelit dinner van maken.

2 opmerkingen:

  1. Is dit ook mogelijk in het Engels of Duits alstublieft. I am drooling already ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We'll try to conquer the Dutch market first. :)

    BeantwoordenVerwijderen