zondag 19 juli 2015

Gevulde inktvis met rijst, chorizo en paprika

Vanavond haalt Laurens, vermoedelijk gesterkt door het meelezende bloggersoog, het zware geschut boven in de keuken. Vroeger maakte hij wel al gefrituurde inktvis, maar deze keer probeert hij iets nieuws uit. Hij verklapt me hoe hij bij zijn voorbereiding meestal te werk gaat. Op internet schuimt hij recepten af, op zoek naar inspiratie. Daarna laat hij zijn culinaire fantasieën de vrije loop en rijgt waargenomen fragmenten en eigen toevoegingen aan elkaar. Voor het recept van vandaag verzint hij zelf bijvoorbeeld een lekker sausje bij de maaltijd.

Gevulde inktvis met rijst, chorizo en paprika

Gevulde inktvis met rijst, chorizo en paprika

Ingrediënten (voor 4 kleine calamares)

  • olijfolie
  • 150 gram chorizo, in fijne blokjes gesneden
  • 2 kleine sjalotjes, fijn gesneden
  • 1 teentje look, fijn gesneden
  • 2 rode paprika's, geschild en in fijne blokjes gesneden (1/3 hiervan snijd je zeer fijn en hou je apart)
  • 1/2 kopje gare rijst
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder (kan je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille of een gespecialiseerde kruidenwinkel kopen)
  • 1 duimpje bieslook
  • 1 glas rode wijn
  • 4 medium pijlinktvissen
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt (een klein potje)
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 citroen
  • voor een eventueel slaatje: 1 vleestomaat (coeur de boef, lekker vlezig!), enkele blaadjes basilicum, zongedroogde tomaten, feta, basilicumolijfolie en dadelazijn

Benodigdheden

  • pan
  • tandenstokers
  • oven (180°)

Recept

Verhit de olijfolie in een pan. Bak de chorizo en voeg sjalot en look toe wanneer de chorizo een krokant korstje heeft. Wanneer de sjalot glazig is, voeg je de paprika toe, maar hou nog 1/3 ervan aan kant. Bak de rijst mee na 5 minuten en roer er het gerookte paprikapoeder en de bieslook doorheen.

Drink even van je glas wijn, bij voorkeur van Spaanse origine. Vul de inktvis met je mengsel en sluit ze met een tandenstoker af. Kruid af met peper en zout. Nu is het tijd om de saus voor te bereiden. Meng de mayonaise en de yoghurt met een beetje zout en de overgebleven paprika. Voeg paprikapoeder en bieslook toe. Ook 1 eetlepel citroensap mag hier niet ontbreken.

Gevulde inktvis met rijst, chorizo en paprika


Bak de calamares vervolgens in de pan tot ze goudbruin zijn. Maak 3 inkepingen per inktvis en giet er nog wat olijfolie over. Zet ze daarna 5 minuten in de oven op 180°. Werk af met een beetje citroensap en bieslook.

Voor het slaatje snij je de tomaat in schijfjes en doe je basilicum, zongedroogde tomaten en feta erbij. Kruid af met peper en zout, een klein likje basilicumolijfolie en dadelazijn. Ik pruttel tegen en zeg dat dit geen ingrediënten zijn die iedereen zo maar in huis heeft. Stiekem kan ik het niet laten hierbij te denken aan de wereldvreemdheid waarmee Gwyneth Paltrow in haar kookboek verwacht dat iedereen een houtoven voor pizza in zijn tuin heeft staan. Laurens haalt deze slag gemakkelijk binnen: zijn naam prijkt bovenaan onze blog.

Gevulde inktvis met rijst, chorizo en paprika

Wie tijdens het koken zuinig was, kan bij zijn maaltijd nog genieten van een lekker rood wijntje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten