vrijdag 24 juli 2015

Mosselen

Al weken was Laurens watertandend naar mosselen aan het uitkijken. Hoewel de weekdiertjes hem bij elk bezoek aan de supermarkt als sirenen met hun gezang probeerden te lokken, hield ook onze Odysseus stand. Hij had namelijk aan onze huisgenoot beloofd om echte Vlaamse mosselen te maken en wachtte dus trouw op diens terugkomst. Mike was even zijn rol als Uncle Oops (zoals zijn neefje en nichtje hem soms plagerig noemen) gaan opnemen bij zijn familie in Groot-Brittannië.

Vanavond is eindelijk de langverwachte mosselavond aangebroken. Laurens draagt deze keer de zware taak om niet één, maar twee onhandige keukenassistenten te monitoren. Toch vindt hij op miraculeuze wijze de tijd om ons bij elke stap uitgebreid uitleg te geven. Mike haalt er prompt zijn eigen negen jaar oude "foodblog" (zie rechts) bij en toont ons zijn mosselrecept. Wie graag een Engelstalig receptje heeft, kan dus bij Mike zijn hart ophalen! Tijdens het koken wordt er Augustijn gedronken en gezellig gekeuveld. Gelukkig is Laurens wel nog bij de pinken wanneer ik kamperfoelie in plaats van laurier meebreng uit de tuin. Ik vermoed dat mijn onbestaande Engelse familie niet lang zou hoeven na te denken over mijn bijnaam. Aunty Oops, at your service.

Als kleine uk leerde Laurens koken bij de buurvrouw. Zij bracht hem onder andere het trucje met de bloem bij. Laat de mosselen bij het wassen even weken in water met wat bloem, dat geeft de saus een betere textuur. Bovendien zou het de mosselen ook wat zachter maken. Het gerecht van vanavond is een ode aan Anny.


Mosselen



Mosselen

Ingrediënten (voor 3 personen)

Laurier, geen kamperfoelie
  • 3 kg mosselen
  • bloem
  • 6-tal bloemige aardappelen, (wij hadden primeur)
  • boter
  • peper
  • 4 ajuinen, geschild en in stukken gesneden
  • 4 wortels, geschild en in stukken gesneden
  • 1/2 stronk selder, in stukken gesneden
  • 15 takjes tijm
  • 10 takjes peterselie
  • 5 blaadjes laurier
  • 1 ei
  • 2 eetlepels mosterd (Tierentijn)
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • zout
  • 400 ml olie (zonnebloem, koolzaad of arachide)
  • 1 dl room

Benodigdheden

  • een grote, hoge pot met deksel voor de mosselen
  • friteuse
  • soepmixer

Recept

MosselenWas de mosselen met wat bloem, zoals Anny het zou doen.

Schil en was de aardappelen. Eens ze in frietjes gesneden zijn, mag je ze niet meer spoelen. Zo blijft er een zetmeellaagje aan de buitenkant hangen, dat er voor zorgt dat de frietjes een mooi kleurtje krijgen en extra knapperig zijn. De frietjes bak je afhankelijk van de dikte 5 à 10 minuten voor op 140°. Om ze af te bakken, leg je ze daarna nog 2 à 3 minuten op 180° in de friteuse.

Stoof 1/3 van de ajuin met wat boter. Voeg daarna de helft van de mosselen en de helft van de groenten (inclusief de rest van de ajuin) toe. Ook de helft van de verse kruiden mogen in de kom. Kruid stevig met de pepermolen. Je hoeft geen water toe te voegen, dat komt uit de mosselen zelf. Herhaal dezelfde volgorde voor de tweede helft: voeg eerst de mosselen toe, dan de groenten en kruiden en kruid opnieuw met peper af. Zet het deksel op de kom en laat de bereiding op een hoog vuur stoven tot alle mosselschelpen open zijn. Af en toe schud je met de pot, in plaats van te roeren.

Voor de mosselsaus ga je als volgt te werk. Meng het ei, de mosterd, de witte wijnazijn en wat peper en zout met de mixer. Vervolgens giet je tijdens het mixen voorzichtig de olie erbij. Als laatste stap voeg je de room toe en meng je alles goed door elkaar. Zet de saus in de frigo tot de mosselen klaar zijn. Neem dan een beetje mosselvocht uit de pot en roer dit door de saus (tot de gewenste dikte).


Mosselen

Ik verzamel mijn mosselschelpen netjes, zoals mijn grootvader mij dat geleerd heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten