zaterdag 18 juli 2015

Vegetarische dumplings

In deze hypermoderne tijden heeft ieder van ons door middel van enkele simpele muisklikken een platform met een wereldwijd publiek binnen handbereik. Ook ondergetekende maakt gretig gebruik van sociale media, al is het idee voor deze blog niet ontstaan door mijn eigen pretentieuze waanbeelden die me influisteren dat ik elke scheet in een fles digitaal moet vastleggen en delen met de wereld. Neen. Het zijn veelmeer de jaloerse blikken van collega's op mijn lunchbox tijdens de middagpauze en de smeekbedes van familie om receptjes die mij hiertoe drijven. Hou je klaar voor de choquerende waarheid: ikzelf hoef zelden een recept te volgen, aangezien ik gezegend ben met een lief dat graag en goed kookt.

Af en toe speel ik keukenassistent. Dan vraagt Laurens mij met een brede grijns om de paprika in blokjes van 1,2 cm te snijden of stuurt hij mij de tuin in om “een duimpje” bieslook te snijden. Ik heb inmiddels begrepen dat ik dan de omtrek van mijn duim als referentiepunt moet gebruiken. Aandachtig luister ik naar zijn tips en probeer ik zijn handelingen met haviksogen gade te slaan, maar vrees tezelfdertijd dat zijn instructies door de tand des tijds genadeloos zullen vervagen. Ook Laurens zelf gaf al te kennen dat hij het jammer vond dat hij zijn eigen creaties achteraf vaak vergeet en dus geen twee keer klaarmaakt. 


Vegetarische dumplings


Onlangs ging ik tien dagen naar Kreta. Niet Cyprus of Malta, zoals Laurens verkeerdelijk verkondigd heeft aan de buitenwereld. Toevallig viel mijn vertrek samen met het een trip huiswaarts van onze Britse huisgenoot Mike. Op de vooravond van ons vertrek maakte Laurens vegetarische dumplings. Een mooi starschot voor een foodblog, dacht ik zo.

Vegetarische dumplingsIngrediënten

 • arachideolie
 • sesamolie
 • wonton pastry (te verkrijgen in een Aziatische speciaalzaak, check de diepvriessectie) 
 • 0,5 bakje champignons, gesneden in kubusjes van 1 cm
 • 1 rode ajuin, fijn gesneden
 • 1 chilipepertje, fijn gesneden
 • 1 teentje look, geraspt
 • gember, geraspt (een brokje van ongeveer 2x2 cm)
 • 1 wortel, geschild en geraspt
 • 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
 • 0,5 Chinese kool, gesneden in fijne reepjes
 • 1 duim bieslook, fijn gesneden
 • 2 eetlepels koriander, fijn gesneden
 • 2 stengels pijpajuin, fijn gesneden
 • sesamzaadjes
 •  voor een eventueel slaatje on the side: rucola en perzik

Benodigdheden

 • wokpan
 • bakpan met deksel 


ReceptVegetarische dumplings
In de wok verwarm je een scheutje arachideolie en sesamolie op een hoog vuur. Wanneer de olie warm is, voeg je de champignonblokjes toe. Wacht tot ze een beetje gebruind zijn en voeg dan ook de ajuin en het fijn gesneden chilipepertje toe. Verminder nu pas het vuur. Wanneer de ajuin glazig gestoofd is, voeg je de geraspte look en gember toe.

Laat vervolgens de wortel, paprika en kool zo'n vijftal minuten meestoven. Aangezien je groentjes fijn gesneden zijn, hebben ze niet veel tijd nodig. 
Na het stoven zet je het vuur af en meng je de fijn gesneden bieslook, koriander en pijpajuin door je vulling. Voeg ook een scheutje sojasaus toe. Ik vraag of er met peper en zout moet gekruid worden. Door het pepertje en de sojasaus is het niet nodig om nog extra te kruiden. De toon in Laurens' antwoord waaruit de vanzelfsprekendheid van voorgaand feit blijkt, zal je je er zelf bij moeten inbeelden

Neem een velletje van de wonton pastry en vul met 1 koffielepeltje van de vulling. Druk de randjes goed aan met een vork.

Neem een gewone bakpan en doe er een scheutje arachideolie in. Je kan ook maïsolie, of zonnebloemolie gebruiken. Olijfolie is uit den boze, want de smaak moet neutraal zijn. Bak de dumplings op hoog vuur bruin aan één kant en draai ze dan pas om (dit duurt 5 à 10 minuutjes). Wanneer ze ook bruin zijn aan de andere kant, giet je er een beetje water op om een stoombad te creëren en zet dan snel het deksel op de pan. Er mag geen bodempje water in staan, de dumplings mogen niet koken. Het vuur moet nog steeds op hoog staan. Na 5 minuten verwijder je het deksel en laat het vocht volledig verdampen. Eventueel draai je de dumplings nog eens om, zodat ze weer krokant worden aan de buitenkant. Door het stomen wordt je deeg gaar, maar het bakken zorgt voor het krokante korstje. Bestrooi de dumplings met sesamzaadjes en serveer met zoetzure saus en/of een dipsausje van sojasaus, honing, witte wijnazijn en sesamolie.

Laurens eet graag een slaatje bij zijn eten. Bij dit receptje maakte hij een simpel slaatje met rucola, een beetje azijn en perzik. Deze keer wel gekruid met peper en zout.


Vegetarische dumplings


 Je bent extra stoer wanneer je je vertrouwde bestek achterwege laat en dit gerecht met stokjes verorbert. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten