zondag 30 augustus 2015

Chili sin carne

Op de melodie van "The girl from Ipanema" snijdt Laurens een uitje fijn, terwijl hij zachtjes neuriet. Het is een soundtrack die best wel past bij de kalme zondag die we net achter de rug hebben. Destijds raakten Tom Jobim en Moreas de Vinicius zo geïnspireerd door de dagelijkse optocht van een Braziliaanse schone, dat ze er een liedje over componeerden. Zo'n halve eeuw later lijken Laurens en ik door dezelfde creatieve microbe gebeten. Na mijn eerste les bij Caroline Delaere besloot ik mijn stikmachine te dopen met een eerste project: een kussensloop. Terwijl ik me probeerde meester te maken van stof en garen, zat Laurens tegenover mij met papier te knutselen. Iets met beton en recyclage, vraag het bij hem na.

De straten van Ipanema zijn eigenlijk geen honderd procent waarheidsgetrouwe setting voor het gerecht van vanavond, maar het is in ieder geval wel zuiders getint. Laurens maakt chili con carne, maar dan de vegetarische variant. 

Vegetarische hamburger


Chili sin carne


Ingrediënten (voor 2 personen)


  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in stukjes gesneden
  • 1 teentje look, gepeld en fijn gesneden
  • 2 koffielepels sambal
  • 1/2 courgette in blokjes
  • 1 gele paprika, geschild en in blokjes
  • 1 rode paprika, geschild en in blokjes
  • 4 stengels selder in blokjes
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 koffielepel marjolein
  • 120 g rode kidneybonen
  • 50 g maïs
  • 10 gehalveerde kerstomaatjes
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie (vers)
  • zout
  • 1 blokje cheddar
  • 1 potje zure room
  • enkele blaadjes koriander
  • 1 avocado
  • 1 zakje Doritos

Benodigdheden

  • rasp

Recept


Stoof de ui en look in wat olijfolie. Voeg twee koffielepels sambal toe. Mama, als je het graag wat minder pikant hebt, zal één koffielepel wel al volstaan. Daarna mogen de courgette, paprika's en selder ook in de kom. Laat ze tien minuutjes sudderen. Voeg de tomatenblokjes, oregano en marjolein toe en laat opnieuw een tiental minuutjes stoven. Spoel de bonen en laat de maïs uitlekken. Voeg ze samen met de gehalveerde kerstomaatjes toe. Na tien minuutjes zet je het vuur uit en voeg je de peterselie en wat zout toe. Serveer met geraspte cheddar, zure room, koriander, enkele sneetjes avocado en Doritos.

Vegetarische hamburger

Een Desperados gaat vlot binnen bij deze maaltijd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten