donderdag 27 augustus 2015

Gevulde paprika met quinoa en rösti

Een belangrijke taak van de keukenhulp ten huize De Meyer bestaat erin de boodschappenlijst aan te vullen. Wanneer Laurens tijdens het koken bijvoorbeeld een blikje leegt, krijg ik meteen de opdracht om het product in kwestie op het bord naast de koelkast te schrijven. Dat bordschrijven is een uitgekiend systeem dat Laurens - na jaren perfectioneren - zelden in de steek laat. Om het toch wat spannend te houden, pleeg ik af en toe een cryptische tekening in de lijst binnen te smokkelen. Vandaag bezigt Laurens het laatste restje van de fetakaas. Het resultaat zie je rechts. Wie graag mijn interpretatie van geconcentreerde tomatenpuree ziet, moet maar een berichtje nalaten.

Het gerecht van vandaag bevat dus feta. Tot lichte verontwaardiging van onze vriend aan huis, Frank, worden ook rode kool en appel in het slaatje verwerkt. Het resultaat is echter zo lekker, dat hij zichzelf aan tafel tot zijn eigen verbazing voor het eerst in zijn leven de woorden "ik ga nog wat kool nemen" hoort zeggen. Hij wordt er zowaar lyrisch van en verzint de naam paprikaslaapzakjes voor het gerecht. Wie poëzie verwacht van de letterkundige in het gezelschap, moet ik dus teleurstellen. De ware taalvirtuoos vanavond is een wetenschapper. Zelfs Stromae is er niets tegen.

Gevulde paprika met quinoa en rösti
Paprikaslaapzakjes dus


Gevulde paprika met quinoa en rösti


Ingrediënten

  • 2 zoete puntpaprika's
    Rösti
  • 150 g quinoa
  • 300 ml water
  • olijfolie
  • zout
  • 100 g feta, in blokjes
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • rucola
  • peper
  • 2 duimpjes bieslook, fijngesneden
  • geraspte parmezaan
  • panko broodkruim
  • 5 aardappelen
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 1/4 van een rode kool
  • 1/2 appel
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 koffielepel witte wijnazijn
  • gemengde jonge sla
  • arachideolie

Benodigdheden

  • oven (met grillfunctie)
  • grove en fijne rasp
  • neteldoek
  • pan met antiaanbaklaag


Recept

Snij de zoete puntpaprika in twee en haal de zaadjes er uit. Zet ze tien minuten in de oven op 200°C. Kook terwijl de quinoa in het water met wat olijfolie en zout. Kippenbouillon kan ook, als je dat hebt staan. De quinoa is klaar wanneer het water volledig verdwenen is. Meng er dan de feta onder. Rooster de pijnboompitten en doe deze er ook bij. Snij de rucola in grove stukken en meng ze bij de quinoa.Voeg tenslotte nog peper, zout, olijfolie en de verse bieslook toe. Verdeel de mengeling over de vier paprikaslaapzakjes. Bestrooi ze met geraspte parmezaan en panko broodkruim. Dat is half gegaard broodkruim, dat ervoor zorgt dat  het gerecht krokant wordt. Zet de slaapzakjes aan kant en verwarm alvast de grill van de oven voor.


Rasp vijf aardappelen, één ajuin en één teentje look. Voor de aardappelen en ajuin ga je te werk met een grove rasp, voor de look met een fijne. Na het raspen doe je de aardappel in een neteldoek en pers je er het vocht uit. Voeg peper en zout toe en meng alles goed door elkaar. 

Spoel de rasp af en rasp de rode kool. Snijd een halve appel zeer fijn. Voeg ook de mayonaise, witte wijnazijn en peper en zout toe. Op einde roer je er voorzichtig de sla onder. Laurens opteerde voor een gemengde jonge sla. 

Zet een grote pan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur en doe er een bodem arachideolie in. Met je handen vorm je koekjes van het aardappelmengsel. Bak ze in de pan en duw ze met een spatel of lepel wat plat. Draai ze niet te snel om, maar laat ze tien minuten aan één kant bruinen. Controleer wel of ze niet te bruin worden. Ze moeten lang genoeg bakken om gaar te worden en krokant te worden aan buitenkant, maar mogen natuurlijk ook niet aanbranden. Als ze krokant zijn, draai je ze om (voeg eventueel nog wat olie toe). Na twee minuten zet je de paprika's onder de grill.  Als er een bruin korstje op de paprika staat, zou alles klaar moeten zijn.

Gevulde paprika met quinoa en rösti

Zo ziet dat alles er uit op je bord.

4 opmerkingen:

  1. Voor onze grootste fan: https://drive.google.com/open?id=0B_Om02AxU6x_SXU1TFc3ZVdKTzA

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker! Dit schotel ik Kjeld voor als bedankje om mij naar u blog te verwijzen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Benieuwd of jullie het even lekker gaan vinden! Wij waren in ieder geval fan.

    BeantwoordenVerwijderen