dinsdag 25 augustus 2015

Groentenstoofpotje met couscous

Laurens De Meyer en de eerste exemplaren van "Wat (w)eten we"
Deze lach
"Gevoel van bijzondere vrolijkheid" is de fantasieloze verklaring die je op vandale.be krijgt wanneer je daar het woord "euforie" opzoekt. Deze beschrijving komt nog niet in de buurt van de emoties die Laurens uitstraalt wanneer hij de kartonnen doos met de eerste exemplaren van zijn boek opent. De herinneringen aan het bloed en zweet die het hem gekost hebben, verdwijnen bij het ruiken van vers bedrukt papier plots als sneeuw voor de zon. Misschien vergelijkt hij daarom dit moment met de geboorte van een kind. Toegegeven, ik ben ook behoorlijk in de wolken, en dit niet enkel omwille van de twee woorden die prijken op de eerste pagina. Ook tijdens het koken krijgt Laurens met moeite de brede grijns van zijn gezicht die zich daar sinds het openen van de doos genesteld heeft. Dat geeft het gadeslaan in de keuken voor mij net dat tikkeltje extra vandaag. Genoeg sluikreclame, tijd voor een recept!


Groentenstoofpotje met couscous


Ingrediënten (voor 2 personen)


  • olijfolie
  • 1/2 bakje champignons
  • 1 grote of 2 kleine ajuin(en)
  • 1 teentje look
  • 2 koffielepels sambal
  • rode wijn
  • 1 rode paprika, geschild
  • 2 kleine wortels, geschild 
  • 1/2 aubergine
  • 1/2 courgette
  • 1 blikje tomatenpuree (70g)
  • 1 tak rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 koffielepel tijm
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 g)
  • 150 ml water
  • 150 g couscous
  • zout
  • gerookt paprikapoeder (te verkrijgen in Dille & Kamille of in de betere kruidenwinkel)
  • 1 klein blokje boter
  • marjolein
  • oregano
  • rucola
  • zure room

Recept

Bak de champignons op een hoog vuur in wat olijfolie tot ze bruin zijn. Voeg de ajuin en de look toe. Dan voeg je twee koffielepels sambal toe en blus je met een scheutje rode wijn. Drink de rest van de fles in één teug leeg om de publicatie van je eerste boek te vieren. De wortels en paprika mogen daarna ook in de kom. Snijd de groentjes niet te fijn, anders wordt je stoofpotje een dunne saus. Laurens heeft de gewoonte om paprika te schillen omdat hij niet zo van het bittere van het vel houdt. Heb jij ook een hekel aan rode velletjes tussen je tanden, schil de paprika dan. Doe vervolgens de aubergine en de courgette in de kom. Voeg het blikje tomatenpuree nu al toe, want door het mee te bakken vermindert de zure smaak en komt een vollere, zoete smaak in de plaats. Daarna gooi je ook de verse kruiden en de tomatenblokjes in de saus. Zet het deksel op de kom en laat een half uurtje sudderen. Dit  geeft je de tijd om op Facebook te kijken hoeveel likes de eerste foto van je boek al behaald heeft.

Breng het water  met wat zout en een scheutje olijfolie aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur af, doe je de couscous erbij en zet je het deksel weer op de kom. Laat dit een tien minuutjes trekken. Haal de rozemarijn en de laurier uit het stoofpotje, en voeg wat zout en gerookt paprikapoeder toe. Heb je al gemerkt dat gerookt paprikapoeder één van Laurens' favoriete kruiden is? Doe een klontje boter en nog wat gedroogde marjolein en oregano bij de couscous. Het water zou volledig verdwenen moeten zijn. Roer voor het serveren de couscous nog even los. Werk af met rucola, een toefje zure room en paprikapoeder.


Groentenstoofpotje met couscous

(W)eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten