woensdag 19 augustus 2015

Vegetarische pasta met pompoen

Op Facebook zag ik onlangs een artikel over de tien geboden van "goed eten" de ronde doen. Een klik met de muis bracht mij naar een tiendelige reeks op devolkskrant.nl waarin Mac van Dinther zijn dogma's uit de doeken doet. Wanneer ik artikels over eten en diëten tegenkom, toets ik graag af bij Laurens of er volgens hem wetenschappelijke onwaarheden in staan. Deze keer heb ik zin in een klein experiment. Hoeveel van de opgesomde geboden zouden ook in Laurens' lijstje staan? Spontaan komt hij met deze lijst op de proppen:
  1. Drink vooral en veel water.
  2. Eet zo weinig mogelijk aangekochte, bewerkte voeding en kook met verse ingrediënten.
  3. Eet veel groenten en fruit.
  4. Eet slechts één of twee keer per week vlees.
  5. Eet geen producten waar ingrediënten in zitten die je grootmoeder niet als voedingsmiddel zou herkennen.
  6. Eet alleen producten met suiker als je ze zelf gemaakt hebt.
  7. Koop nooit magere melkproducten.
  8. Eet geen snacks tussen de drie grote maaltijden.
  9. Sla het ontbijt niet over.
  10. Beperk de porties koolhydraten.

De lijst vertoont effectief meerdere gelijkenissen met die van het artikel, al nam Laurens de ecologische factor bij de titel "goed eten" niet in rekening. Ik ken nochtans niemand die meer bezig is met de ecologische impact van zijn voedsel. Meermaals moest hij mij er al op wijzen dat de boontjes die ik koop uit Kenia komen of dat asperges in het najaar echt niet in seizoen zijn. Vervelend, maar het werk van een wereldverbeteraar stopt blijkbaar nooit. Ooit schonk hij mij een groenten- en fruitkalender, in de hoop dat die mij iets meer voeling zou geven met het eten dat ik verorber. Vandaag kookt Laurens met pompoen. Niet in seizoen volgens de meester, maar we werken met een ingevroren exemplaar.

Vegetarische pasta met pompoen



Vegetarische pasta met pompoen


Ingrediënten (voor 2 personen)


    Vegetarische pasta met pompoen
  • 2 sjalotjes, gepeld en fijn gesneden
  • 2 teentjes look, gepeld en fijn gesneden
  • olijfolie
  • 600 g pompoen
  • 1 theelepel fijngesneden tijm 
  • 2 blaadjes laurier
  • 250 g pasta
  • 125 ml room
  • cayennepeper
  • (gerookt) paprikapoeder
  • 3 tomaten, ontpit en in blokjes gesneden
  • 125 g geitenkaas
  • peper
  • zout
  • 2 soeplepels peterselie
  • 1 duimpje bieslook
  • Oost-Indische kers (4 blaadjes en 5 bloemen)
  • Emmental (geraspt)

Benodigdheden


  • grote pan
  • rasp

Recept


Snij de sjalot en de look fijn. Stoof ze vervolgens in een beetje olijfolie. Intussen kan je de pompoen schillen, ontpitten en in kleine blokjes snijden. Voeg de pompoen, tijm en laurier toe in de pan en laat alles ongeveer een kwartier stoven. Kook terwijl ook al de pasta, zoals aangegeven staat op de verpakking.

Wanneer de pompoen gaar is, voeg je de room toe, samen met een snuifje cayennepeper en gerookt paprikapoeder. Daarna volgen de tomaten, die je vijf minuten laat sudderen. Vervolgens voeg je de geitenkaas toe. Wanneer die gesmolten is, zet je het vuur af en kruid je naar smaak met peper en zout.

Roer de vers gesneden kruiden en Oost-Indische kersblaadjes onder de saus. Meng ze daarna met de pasta en werk af met de geraspte Emmental en de bloemblaadjes van de Oost-Indische kers.



Vegetarische pasta met pompoen

Et voilà: een vegetarische maaltijd, in overeenstemming met regel nummer vier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten