dinsdag 15 september 2015

Blini's met gerookte zalm, platte kaas en appel

Blini's met gerookte zalm, platte kaas en appelNaar eigen zeggen liet Alfred Hitchcock zich in zijn hele oeuvre slechts door één andere regisseur inspireren. Wie ooit "Metropolis" van Fritz Lang zag, begrijpt wel dat die expressionistische film een diepe indruk bij de jonge Alfred naliet. Ik kan me goed voorstellen hoe de sinistere sfeer doordrong tot in de diepste krochten van zijn geest, waar de eerste ideeën voor latere films als "Psycho" of "Vertigo" begonnen te ontkiemen.

Ook bij Laurens is er sprake van een dergelijke muze. Een Jeroen Muse, als het ware. Een aandachtige lezer merkte reeds op dat Laurens' gerecht met paprikapunten een variatie is op een recept van Dagelijkse Kost. Vandaag maakt Laurens het recept voor blini's met zalm, maar verandert de zure room. Een echte Meyer eet nu eenmaal graag mayonaise. Ook een slaatje wordt aan het oorspronkelijke recept toegevoegd.

De appeltjes die Laurens gebruikt, komen van nog zo'n rasechte Meyer. Tante Hilde heeft een stadstuin in Gent, en wij mogen elk jaar delen in de opbrengst van haar appelboom. Waarvoor dank!


Blini's met gerookte zalm, platte kaas en appel


Ingrediënten voor de saus en het slaatje


  • 2 eetlepels verse kaas (Philadelphia bijvoorbeeld)
  • 1 eetlepel mayonaise
  • een scheutje appelazijn
  • 1 zure appel of 2 kleine
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels mierikswortelcrème
  • witte peper
  • snuifje zout
  • 1 duimpje bieslook
  • 1 eetlepel dille 
  • gemengde sla naar keuze
  • gezouten pistachenootjes 
  • kerstomaatjes
  • kleine rozijntjes
  • dadelazijn
  • pistachenootolie



Maak de blini's zoals beschreven op de site van Jeroen Meus. Vergeet de zalm niet.

Meng de verse kaas met de mayonaise en een scheutje appelazijn. Schil de appel en snij hem in kleine stukjes. Geef je lief een stukje appel tijdens het snijden, dat heeft ze graag. Voeg daarna ook de honing en de mierikswortelcrème toe. Kruid met enkele draaien van de pepermolen en een snuifje zout. Snij de verse bieslook en dille fijn en roer onder het mengsel.

Voor het slaatje kan je gezouten pistachenootjes en gehalveerde kerstomaatjes onder een sla naar keuze mengen. Voeg wat kleine rozijntjes toe en werk af met een scheutje dadelazijn en pistachenootolie. Als je die niet in je keukenkasten staan hebt, kan je eventueel balsamicoazijn en olijfolie gebruiken.



Blini's met gerookte zalm, platte kaas en appel

Nestel je na het avondmaal in de zetel voor een knetterend haardvuur. Zet misschien een klassieker van Hitchcock op, het is er wel het weer voor.

1 opmerking:

  1. Ohhhh ziet er lekker uit! Komt op het lijstje voor als mijn detoxmaand voorbij is en ik weer zuivel probeer toe te voegen. Hartje voor de Hitchcockreferentie trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen