zondag 20 september 2015

Duo van appeltaart

September loopt op z'n einde en de studenten stromen weer toe in onze geliefde stad Gent. Wanneer ik hun zorgeloos geslenter met een jaloerse blik gadesla, kan ik het niet laten aan mijn eigen studententijd terug te denken. Laurens en ik wisten toen nog niet van elkaars bestaan, dus ik heb het raden naar hoe hij in die tijd door het leven ging. De foto's van toen verraden enkel zijn veel te lange bakkebaarden, maar ontsluieren niets over de persoon die hij was. Ik vermoed dat hij niet voldeed aan het stereotype beeld van de student. Op tweeëntwintigjarige leeftijd was zijn grootste wens namelijk het bezitten van een KitchenAid. Voor die droom doorstond hij zelfs de meest afschuwelijke studentenjob denkbaar. In een vleesfabriek zeulde hij dagenlang met varkenshammen door een naar chloor, vet en gekookt vlees geurende fabriekshal.

Dorien Knockaert, Goed eten
We maken een tijdssprong naar het heden. Laurens zet zijn zuurverdiende KitchenAid aan het werk om een traktatie voor zijn huidige collega's te voorzien. Voor de eerste appeltaart gebruikt hij een beslagrecept van Dorien Knockaert, zijn favoriete voedingsjournaliste. Haar "Goed eten" is het enige kookboek dat hij van cover tot cover uitgelezen heeft. Naast recepten verwerkte Dorien ook persoonlijke verhalen in haar boek, wat het tot aangename lectuur maakt. Het tweede recept is een klassieke appeltaart, maar Laurens vervangt de helft van de suiker door honing.

Als actie tegen voedselverspilling zorg ik ervoor dat geen enkele kom of lepel onafgelekt in de vaatwas kan belanden.


KitchenAid

Appeltaart 1


Ingrediënten

Zelf vanillesuiker maken
Laurens maakt zelf vanillesuiker door
uitgeschraapte peulen in suiker te steken.
  • 180 g suiker
  • 4 eetlepels water
  • 45 g boter
  • 115 g boter
  • 150 g zelfgemaakte vanillesuiker (of 1 zakje vanillesuiker en de rest door gewone suiker vervangen)
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 210 g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 125 ml melk
  • viertal appels


Benodigdheden


  • ovenbestendige pan
  • mixer of KitchenAid
  • garde
  • oven 200°C


Recept


Zelf karamel maken
Deze karamel mag van het vuur.
Verwarm de oven op 200°C. Doe de suiker en het water in een pan en zet op een hoog vuur.  Wie geen ovenbestendige pan heeft, kan de warme karamel later overgieten in een taartvorm. Hou de pan op het vuur goed in het oog. Wanneer de suiker smelt, komen er belletjes op. Het karameliseren begint wanneer de bellen trager openbarsten. Laat de pan niet te lang op het vuur staan, anders wordt je karamel onbruikbaar én heb je veel kuiswerk. Wanneer de karamel lichtbruin ziet (zie foto), zet je het vuur af doe je een klein beetje water in de pan om het karameliseringsproces te stoppen. Roer er dan 45 gram boter onder en laat het geheel afkoelen.


Meng intussen 115 g boter, de vanillesuiker en de pitjes van het vanilllestokje. Klop de eieren één voor één onder het beslag. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout ook samen in een aparte kom. Als de eieren en suiker opgeklopt zijn, meng je er de helft van je bloemmengeling onder. Doe de melk bij de eieren en de helft van je bloemmengsel en roer het er op een traag tempo onder. Daarna mag je de tweede helft van het bloemmengsel toevoegen.

Schil de appels en snij ze in partjes van ongeveer een halve centimeter dik. rangschik ze dakpansgewijs over de karamel, tot de volledige oppervlakte van de pan bedekt is. Giet er daarna je beslag over. Zet de pan een half uur in de oven. Wacht daarna nog vijf minuten voor je de taart omkeert uit de pan. Wacht hier ook niet te lang mee, of je krijgt hem niet meer in één stuk omgedraaid.

Appeltaart
Deze is mijn favoriet.


Appeltaart 2


Ingrediënten

  • bladerdeeg
  • 60 g amandelpoeder
  • 110 g boter
  • 30 g suiker
  • 30 g honing
  • 1 ei
  • 6-tal appels


Benodigdheden

  • taartvorm
  • mixer of KitchenAid
  • oven 180°C

Recept

Verwarm de oven op 180°C. Doe het bladerdeeg in de taartvorm. Meng de boter, het amandelpoeder, de suiker en de honing tot een homogeen mengsel. Klop er daarna het eitje onder. Schil de appels en snij ze in dunne partjes. Bedek het bladerdeeg met de appels en strijk er daarna het amandelbeslag over. Zorg ervoor dat alle appeltjes bedekt zijn. Snijd het randje van het bladerdeeg en zet de taart 40 minuten in de oven.

Appeltaart
Taart 2 met taart 1 op de achtergrond

Wie collega van Laurens is, mag zichzelf gelukkig prijzen.

1 opmerking:

  1. Oh dat boek van Dorien Knockaert is inderdaad heel fijn! Ik hou enorm van kookboeken waar je ook echt wat aan te lezen hebt in plaats van enkel strak recept na recept.

    BeantwoordenVerwijderen