dinsdag 29 september 2015

Foodsaverchallenge: Saltimbocca op Spaanse wijze

Had Edward A. Murphey vandaag de dag nog levend en wel geweest, dan had hij in mij de ideale proefpersoon gevonden. Ik ben namelijk één van die pechvogels die er in de supermarkt keer op keer de traagste rij uitkiest. Langere wachttijden aan de kassa brengen gelukkig ook wel de mogelijkheid tot supermarktvoyeurisme met zich mee. Stiekem vind ik het wel een fijne bezigheid om te kijken naar wat andere mensen kopen. Ik probeer dan de tijd te vullen door winkelkarren te lezen als een handpalm. Wat verraden onze aankopen over ons? Sinds kort dringt zich een nieuwe vraag bij me op: "Hoeveel van die producten zullen op de vuilnishoop eindigen?"

Begin september schreef ik Laurens in voor de foodsaverchallenge. Deze actie wil de problematiek van voedselverspilling onder de aandacht brengen met de hulp van foodbloggers en culinaire journalisten. Het idee is dat deze elkaar  uitdagen met producten die maar al te vaak weggegooid worden. En zo geschiedde. Enkele weken geleden stond een DHL-man voor de deur met  varkensmignonette, tomaten, broccoli, rozemarijn en tijm. Het is eens iets anders dan bol.com.

De bal lag nu in Laurens' kamp. Welk recept zou hij met deze ingrediënten kunnen verzinnen? Zijn favoriete keuken is met ruime voorsprong de Italiaanse. Begrijp dit maar in ruime zin: hij houdt ervan om zelf Italiaans te koken, maar ook om (al dan niet op restaurant) Italiaanse gerechten te eten. In zijn poging om het beste Italiaanse restaurant te vinden, bestelt onze wetenschapper bij de Italiaan steeds hetzelfde gerecht: escalopes alla saltimbocca. Dat is een lapje kalfsvlees met gerookte ham en mozzarella, gegratineerd in de oven met een tomatensausje. Voor de foodsaverchallenge besloot hij een gelijkaardig gerecht te maken, maar met een twist. Hij kiest namelijk voor een verrassende Spaanse interpretatie. Hij drinkt vandaag dan ook een Spaans Rioja wijntje. In de gelijknamige regio wordt deze  lekkere, warme wijn van de Tempranillo druif gemaakt.







Saltimbocca op Spaanse wijze


Ingrediënten


Deze vijf ingrediënten koos Truitjeroermeniet
voor ons uit: varkensmignonette, tomaat,
broccoli, rozemarijn en tijm.
  • 5-tal roosjes broccoli
  • 1/2 koffielepeltje honing
  • 1/2 koffielepel mosterd
  • 1/2 koffielepel witte wijnazijn
  • 1 koffielepel olijfolie
  • zout
  • peper
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel sambal
  • 1 scheutje rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 2 tomaten
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 takje laurier
  • bloem
  • 1 ei
  • 3 eetlepels panko
  • 3 eetlepels geraspte Spaanse kaas naar keuze
  • 1 varkensmignonette
  • 120 g spaghetti
  • chorizo
  • 4 kerstomaatjes
  • basilicum
  • rucola
  • schapenkaas (het type feta, maar zoek eventueel een Spaanse variant om in het thema te passen)
  • pijnboompitten


Benodigdheden


  • oven
  • keukentouw

Recept


Verwarm de oven op grillstand.

Laat de broccoli vijf minuten in een kleine hoeveelheid water koken. Meng een half koffielepeltje honing, een half koffielepeltje mosterd, een half koffielepeltje witte wijnazijn, één koffielepel olijfolie, een mespuntje zout en wat peper. Giet de broccoli na vijf minuten af en sprenkel er de dressing over. Zet hem aan kant en laat hem afkoelen.

Stoof de in fijne stukjes gesneden sjalot en look. Doe er een koffielepel sambal bij en laat die even mee bakken. Blus vervolgens af met een scheutje rode wijn. Probeer tijdens het inkoken van de wijn aan de verleiding te weerstaan om de chorizo volledig op te eten. Wanneer de wijn ingekookt is, doe je er een blikje tomaten bij. Ontvel en ontpit de tomaten, snij het vruchtvlees in blokjes en voeg bij de saus. Maak een bouquet garni met een takje tijm, rozemarijn en laurier en doe dit ook in de kom. Laat de saus vervolgens tien minuten pruttelen op een laag vuurtje. Kook alvast wat water met een beetje zout voor de pasta.

Neem drie kommen. In het eerste kommetje doe je wat bloem. Een ei gekruid met peper en zout komt in kom nummer twee. Het derde kommetje vul je met panko. Voeg hier ook drie eetlepels geraspte Spaanse kaas aan toe. Laurens kiest voor Rocinante, een heerlijke drie-melkse kaas. Manchego zou eventueel ook passen. Meng er dan twee koffielepels van telkens fijngesneden tijm en rozemarijn onder. Snij het vlees overlangs door midden, zo krijg je twee dunne lapjes. Kruid deze lapjes met peper en zout. Doe hen daarna eerst in de bloem, vervolgens in het ei en ten slotte in het pankomengsel, zodat ze een mooi jasje krijgen. Bak hen in een pan met hete olijfolie op een hoog vuur. Draai hen wanneer de onderkant mooi krokant is. Kook ondertussen de pasta al dente. Wanneer ook de andere kant van de varkenslapjes knapperig gebakken is, leg je hen op een ovenschaal en doe je er enkele schelletjes chorizo, de gevierendeelde kerstomaatjes en enkele schelletjes van de Spaanse kaas over.


Neem het kruidentuiltje uit de saus doe er nog wat zout en fijn gesneden basilicum bij. Hou je vlees goed in het oog, want de grill verschroeit onverbiddelijk. Meng de broccoli onder de rucola en werk het slaatje af met wat verbrokkelde schapenkaas en pijnboompitten. Giet de pasta op tijd af en meng hem onder de saus. Strooi er nog wat vers gesneden basilicum over ter decoratie.




1 opmerking:

  1. Oh yum, ziet er héérlijk uit! Dit lezen rond etenstijd was geen goed idee :)

    BeantwoordenVerwijderen