dinsdag 8 september 2015

Housewarming hapjes

Twee personen en een tiental uitgestalde foto's. Niemand op Ghentmade kan vermoeden dat zich daar vlak voor hun neus, aan het kraampje van Feline De Coninck, een ultieme relatietest afspeelt.

Flore Deman op Ghentmade
Klik voor meer van dat moois
Voor ik bij Laurens introk, hadden we onze twijfels over de compatibiliteit van onze interieurs. Laurens houdt van strak en modern. Ik voel wel iets voor vintage en zie de schoonheid in een eclectische mix. Dat kon wel eens voor problemen zorgen. Er werd gedebatteerd, geselecteerd en gemanoeuvreerd, maar we kwamen uiteindelijk tot een compromis dat ons beiden kon plezieren. Nog maar net haalden we die verhuisslag binnen, en daar stuurt dame Fortuna in de vorm van enkele kunstwerken al een nieuwe uitdaging onze richting uit.

Ik wijs de foto aan die mij het meest in het oog springt. Een dame met een gestreepte bikinibroek ligt met haar rug naar de lens te dromen op het gras. Onschuldig maar toch sensueel. Laurens heeft geen overreding nodig, ik koos er toevallig zijn favoriete foto uit. Ook bij de tekeningen van Flore Deman lopen de onderhandelingen tussen ons beiden vlot. Door het opschrift "t zijn de woorden - ge krijgt ze er gewoon niet uit" op één van Flores tekeningen zijn we beiden meteen verkocht. Haal volgende keer het zwaar geschut maar boven, lady luck!

Niet alleen de verhuis op zich, maar ook onze housewarming brachten we tot een goed einde. Nu Laurens in het buitenland zit, maak ik van dit moment even gebruik om enkele receptjes van onze instuif met jullie te delen. Aangezien de hapjes toen vlot binnengingen, kan er van voedselverspilling die dag nauwelijks sprake zijn, maar toch wil ik bij deze al even aankondigen dat we binnenkort meedoen aan de #foodsaverchallenge!

Met dank aan Gert voor de foto


Guacamole

Pel twee avocado's en verwijder de pit. Stamp ze fijn en meng er 100 gram fetakaas onder. Voeg één eetlepel citroensap, een duimpje bieslook en een half geperst lookteentje toe. Kruid met cayennepeper en zout. Versier met kleine stukjes feta en kerstomaat. Serveer met Doritos.
Zalmmousse

Neem 150 gram zalm, en hou 25 gram daarvan aan kant. Doe de overige zalm in een blender, samen met een fijngesneden lookteentje, een sjalotje, 120 gram Philadelphia, één koffielepel mierikswortelroom of fijn geraspte mierikswortel, één theelepel citroensap en een koffielepeltje kappertjes. Kruid met peper. Gebruik geen zout, want zalm is al zout genoeg. Mix alles fijn met de blender. Doe er dan de 25 gram in reepjes gesneden zalm bij, samen met telkens een eetlepel van fijn gesneden dille, platte peterselie en bieslook. 
Zalmmousse
 De zalmmousse is zo lekker dat Peter hem mee naar huis wou nemen.

 Pesto

Doe een handvol rucola, een handvol bieslook en een handvol platte peterselie in een blender, samen met 125 gram Parmezaanse kaas, 100 gram pijnboompitten,100 ml olijfolie, en een teentje look. Blend alles. Als de pesto te slap is, doe je er nog wat pijnboompitten bij. Als hij te droog is: olijfolie. Werk af met een eetlepel citroensap, flink wat peper en een beetje zout.

Pesto

Geitenkaasgebakjes

Neem een pak bladerdeeg in vierkantjes (kijk eens in de diepvriessectie van je supermarkt) en snij ze in vier. Leg er een paar blokjes ontpitte tomaat op en een stukje van een rolletje gerijpte geitenkaas. Druppel er wat honing en olijfolie over. Bestrooi met nog wat vers gesneden tijmblaadjes. Geef een draai aan de pepermolen en doe de gebakjes in de oven op 180°C tot ze bruin zijn. Dit duurt ongeveer tien minuten.

Geitenkaasgebakjes

GeitenkaasgebakjesFrietjes van courgette

Snij de courgette in frietjes van ongeveer één centimeter dik. Neem drie potjes. In één potje doe je een ei met peper en zout. In het tweede doe je wat panko met even veel fijn geraspte Parmezaanse kaas en wat gedroogde oregano en marjolein. In het laatste potje doe je bloem. Doe de courgettefrietjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het pankomengsel. Frituur ze op 180°C tot ze een mooi korstje hebben. Serveer met een sausje dat gemaakt is van één eetlepel yoghurt, twee eetlepels mayonaise, één koffielepel graanmosterd en één koffielepel gewone mosterd en peper en zout.Komkommertoastjes


Schil een komkommer en snij hem in schijfjes van een centimeter. Lepel er voorzichtig de zaadjes uit, zonder de bodem weg te nemen. Maak een mengeling van 100 gram Philadelphia, een pinkje fijngesneden bieslook, de blaadjes van vier takjes verse tijm en een zestal takjes fijngesneden platte peterselie. Voeg peper en zout toe en vul een spuitzak met het mengsel. Vul de gaatjes in de komkommer met de spuitzak en serveer met halve kerstomaatjes. Strooi er nog wat cayennepeper over. Plaats ze in de frigo tot de gasten er zijn, dan kunnen ze wat opstijven.

Komkommertoastjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten