donderdag 24 september 2015

Pizza met artisjok, spinazie en pesto

Routine kan erg positief zijn. Vorig schooljaar had ik me voorgenomen om minstens één keer per week te gaan lopen. Ik had hiervoor enkele vaste momenten in mijn weekplanning vrij gehouden: woensdagvoormiddag en/of zaterdagvoormiddag (ik ben blijkbaar een ochtendloper). Dit vaste stramien werkte voor mij. Ik ben nooit erg sportief geweest, maar haalde nu plots wel  mijn wekelijkse afspraak met de loopband. Ironisch genoeg verviel ik weer in mijn oude, luie gewoontes in de periode waarin ik net over de meeste vrije tijd beschik: de zomervakantie. In juli en augustus valt voor mij elke vorm van dagorde en tijdsbesef weg en in die chaos verloor ik ook mijn sportieve voornemens uit het oog. Blijkbaar heb ik gewoontegedrag nodig om actief te blijven.

FoodsaverchallengeIn de keuken kan routine daarentegen een verlammend effect hebben. Om culinaire sleur een stap voor te zijn, geeft Laurens mij af en toe carte blanche in de supermarkt. Dat betekent dat ik naar believen ingrediënten mag uitkiezen, waarmee hij dan later een recept verzint. Hij kijkt helaas vaak met lede ogen toe hoe ik ondoordachte keuzes maak en de winkelkar vul met asperges uit Argentinië en boontjes uit Kenia. Deze keer verras ik echter vriend en vijand door groenten te kopen die wél in seizoen zijn: spinazie en artisjok. Laurens is trots én blij met deze uitdaging. Hij kookte nog nooit eerder met artisjok.

Fotograaf van dienst vanavond is Frank. Ik werk terwijl aan de foto's voor de #foodsaverchallenge. Bij deze al een kleine sneak peek op mijn computerscherm.

Pizza met artisjok, spinazie en pesto


Pizza met artisjok, spinazie en pesto


Ingrediënten (voor 4 personen)

artisjok
De soundtrack bij deze foto is "Circle of life"
van Carmen Twillie.
  • 500 g bloem
  • suiker
  • zout
  • gist
  • 325 ml water
  • 500 g spinazie
  • 1 artisjok
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 citroen
  • peper
  • 50 g boter
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 40 g bloem
  • 400 ml melk
  • olijfolie
  • 1 bol mozzarella
  • 125 g gorgonzola
  • 125 g Taleggio
  • pesto (zie recept voor pesto hier)
  • gedroogde chilivlokjes


Benodigdheden

  • KitchenAid met deeghaak
  • handdoek
  • oven 220°C
  • zeef

Recept

deeg
Meng 500 gram bloem met een mespuntje suiker, acht gram zout en acht gram gist. Voeg er dan beetje bij beetje 325 ml lauw water aan toe, terwijl je kneedt met de KitchenAid. Gebruik hiervoor de deeghaak. Wanneer de volledige hoeveelheid water is toegevoegd, laat je nog tien minuten kneden op trage snelheid. Daarna doe je het deeg in een ingebloemde kom, leg je er een handdoek over en laat je het 40 minuten rijzen op een tochtvrije plaats. 

Verwarm de oven op 200°C. Stoof 500 gram spinazie en laat uitlekken in een zeef. Snij de harde blaadjes en de onderkant van de artisjok. Zoek gerust een filmpje op YouTube als je niet weet hoe je dit moet doen. Kook een hoeveelheid water met een eetlepel bloem, het sap van een halve citroen en peper en zout. De artisjok moet volledig onder water kunnen staan. Kook hem een half uur.

Smelt 50 gram boter en stoof er een in ringen gesneden ui en twee teentjes look in. Als deze glazig zijn, voeg je er 40 gram bloem aan toe en laat die even mee stoven. Als er een cakegeur boven hangt, voeg je er 400 milliliter melk aan toe en roer je tot je een mooie roux bekomt. Kruid met peper, zout en een neep van de citroen.

Pizza met artisjok, spinazie en pesto
Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed het nog twee minuten met de handen voor je het uitrolt tot een rechthoek. Olie een ovenschaal in met olijfolie en leg er het deeg in. Zorg dat er aan de kanten een mooi opstaand randje is. Stort de roux uit op het beslag en strijk hem mooi egaal. Verdeel de spinazie in hoopjes op de roux. Verwijder met een lepel de bloemblaadjes van de artisjok en snijd de artisjokbodem in blokjes van één centimeter. Verdeel deze blokjes ook over de pizzabodem. Snij één bolletje mozzarella ook in blokjes van één centimeter en verdeel over de pizza. Hetzelfde doe  je met 125 gram gorgonzola en 125 gram Taleggio. Plaats de pizza gedurende 20 minuten in de oven.


Maak de pesto. Werk de pizza voor het serveren af met toefjes pesto en strooi er gedroogde chilivlokjes over.




Pizza met artisjok, spinazie en pesto


Alvast één foodchallenge tot een goed einde gebracht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten