vrijdag 4 september 2015

Vegetarische hamburger

Op één of andere manier ben ik erin geslaagd om twee jaar aan de Coupure te wonen zonder "De Frietketel" te kennen. Het was Laurens die deze alternatieve Gentse frituur voor het eerst op mijn radar zette. Door haar ruim aanbod aan zelfbereide vegetarische snacks valt ze nochtans wel op in het frietlandschap. Ik ken geen enkele andere frituur die droogjes op Twitter zou verkondigen: "Beste klanten... de frituur is deze avond gesloten... probeer eens kouwe pla.." Een nieuwe vriendschapsrelatie was ontstaan. Wanneer ik 's avonds na een lange werkdag echt geen zin meer had om tussen de potten en de pannen te staan, was de stap naar mijn  geliefd keteltje snel gezet. Daar liet ik me over aan de zorg van het enthousiaste team, dat me met een vrijgevige portie frietjes immer het ideale comfort food wist voor te schotelen. De pompoenburger werd één van mijn favorieten. 

Nu ik in Gentbrugge ingetrokken ben, is de weg naar "De Frietketel" al iets moeilijker te overbruggen. Neem dat met de huidige situatie aan de Brusselse Steenweg maar letterlijk. Gelukkig heb ik een privéchef die mij na de rush van de eerste schoolweek ook wel van een vegetarische burger kan voorzien. Ook hij neemt deze taak zeer serieus en bereidt het recept extra zorgvuldig voor. En hij gebruikt mijn favoriete kruidenmix: chili & lime!

Vegetarische hamburger
Dissectie van een hamburger

Vegetarische hamburger


Ingrediënten (voor 2 heel grote hamburgers, of 4 kleine)


  • 4 bloemige aardappelen
  • olijfolie
  • 1 theelepel witte sesamzaadjes
  • 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • 1 theelepel chili & lime kruidenmix
  • 1 rode paprika, geschild en in zes gesneden
  • 1/2 theelepel Provençaalse kruiden
  • 2 portobello champignons
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, fijn gesneden
  • 4 broccoliroosjes
  • cheddar
  • 1 blik ronde kindeybonen
  • witte peper
  • 1 mespuntje gerookt paprikapoeder
  • 1 scheutje balsamicoazijn 
  • 1 ei
  • panko
  • 2 kleine  broodjes naar keuze
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 citroen
  • 1/2 avocado
  • rucola

Benodigdheden


  • oven
  • rasp
  • pureestamper

Recept


Verwarm de oven op 200°C. Snij de aardappel in maantjes. Meng ze met wat olijfolie, de witte en zwarte sesamzaadjes en chili & lime. Spreid de aardappelen over een bakplaat met bakpapier. Schil de paprika en verwijder de zaadlijsten. In een apart ovenschaaltje leg je de in zes stukken gesneden paprika. Besprenkel ze met de Provençaalse kruiden en olijfolie. Zet de aardappelen en de paprika 20 minuten in de oven.
Verwijder de plaatjes uit de champignons en hak de champignons fijn. We willen een stevige burger maken en de plaatjes zouden de burger doen uiteenvallen. Stoof ze in wat olijfolie, samen met een fijngesnipperd uitje. Na vijf minuten voeg je ook de look toe. Hak de broccoliroosjes fijn en doe ze bij de champignons. Stoof ze op een laag vuur. Kijk terwijl ook even naar de aardappelen en de paprika.

Vegetarische hamburgerRasp 50 gram cheddar fijn. Neem de pot van het vuur, voeg de rode kidneybonen toe en plet alles met de pureestamper tot een papje. Kruid met witte peper en gerookt paprikapoeder en voeg de balsamicoazijn toe. Wanneer de mengeling is afgekoeld, voeg je de geraspte kaas en het ei toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg daarna de panko beetje bij beetje toe en meng alles, tot je een min of meer droge consistentie verkrijgt, net zoals wanneer je gehaktballetjes maakt.

Neem nu eventjes de tijd om de afwerking voor te bereiden. Snij de broodjes in twee. Pers ongeveer één koffielepel citroensap over de mayonaise, voeg nog wat van de chili & lime kruiden toe om je lief te plezieren, en meng alles. Snij van je blok cheddar nog een zestal reepjes kaas. Voorzie genoeg om je hamburgers te bedekken. Snij ook fijne maantjes van de avocado. Druppel wat van de citroen erover, zodat ze niet bruin worden. Zorg dat de rucola ook binnen handbereik staat.

Vegetarische hamburgerZet een grote pan op het vuur en doe er een flinke geut olijfolie in. Neem de helft van het bonenmengsel en maak er een mooie hamburger van, ongeveer dezelfde grootte als je broodje. Hetzelfde doe je met de andere helft. Leg ze op een laagje panko, om het aankleven in de pan te voorkomen. Ook bovenaan voorzie je een laagje panko. Doe je broodjes even in de oven met de open gesneden kant naar boven om ze wat krokant te maken. Idealiter zou je hiervoor de grill gebruiken, maar dat kan hier niet omdat je aardappelen en paprika nog in de oven zitten. Doe de hamburgers in de pan op hoog vuur. Laat ze een mooi korstje krijgen. Hou je broodjes in het oog, want die hebben niet lang nodig. Als de ene kant van de hamburger bruin is, draai je ze om en leg je er de reepjes cheddar op.

Neem de broodjes uit de oven wanneer ze een beetje krokant zijn. Doe de helft van de mayonaise op de onderste kant, gevolgd door de reepjes avocado. Leg de hamburger en vervolgens de paprika erop. Daarna volgt een handjevol rucola. Ook op de bovenkant van de broodjes doe je wat mayonaise voor je je hamburger volledig samenstelt. Serveer de hamburger met de aardappelen.


Vegetarische hamburger

Comfort food ten top.

2 opmerkingen:

  1. Woon je in Gentbrugge nu? Check dan eens op donderdag de Loving Hut Express aan De Punt (Kerkstraat-Tertzweillaan). Naast de vegaburger hebben we nog veel lekkers op het menu :)

    BeantwoordenVerwijderen