zondag 25 oktober 2015

Dessert van kaastaart met perenslaatje

Laurens leest zijn favoriete krant in de zetel aan de andere kant van de kamer. "Dit is iets voor jou, een artikel over klagen." Nog voor ik hem van antwoord kan dienen, begint hij ongevraagd de zes tips tegen klagen luidop voor te lezen. Men zal niet vanuit gevoelens spreken, maar feiten beschrijven. Zeg dus bijvoorbeeld niet dat je een hekel hebt aan het rotweer, maar merk droogjes op dat het regent. 

Dessert van kaastaart met perenslaatjeNiet veel later krijg ik de kans om bovengenoemde tip uit te testen wanneer ik mijn glas omstoot. "Het water loopt op de grond," merk ik op. Ik zie hoe het zich ook onverbiddelijk een weg baant naar mijn cursus en voeg daar als de meest neutrale verslaggever ter wereld aan toe: "Mijn blaadjes worden nat." Deze neutrale uitspraken omvatten niet in het minste de boodschap die ik wil meedelen, en ik voel de frustratie al opborrelen. "Ik vind die regel stom." Mijn woorden zijn nog niet koud of ik ben me al bewust van de ironie ervan. Klagen zit blijkbaar in mijn aard.

Vorige week maakte Laurens een overheerlijk diner voor mijn vrienden en mezelf. Een laat verjaardagsgeschenk. Helaas had zijn blender kort daarvoor de geest gegeven, waardoor hij tijdens de voorbereiding de speculaas voor het dessertje eigenhandig stond te verkruimelen. Geen enkel klagerig woord maakte hij daar aan vuil, maar toch kon ik de zielige aanblik maar moeilijk verdragen. Boven stond naast mijn bureau al een nieuwe blender luider te kloppen dan the tell-tale heart uit het gelijknamige horrorverhaal van Edgar Allan Poe. Hoewel mijn vrienden ook bijgelegd hadden, gaf ik het pakje voortijdig af. De niet-klager wint.



Dessert van kaastaart met perenslaatje



Kaastaart met perenslaatje


Ingrediƫnten (voor 12)

Voor de bodem:

  • 270 g speculaas
  • 50 g gesmolten boter


Voor de vulling:

    Dessert van kaastaart met perenslaatje
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren
  • 7 eetlepels zelfgemaakte vanillesuiker
  • 4 eetlepels vanillebloem
  • 400 g platte kaas
  • zeste van 1 citroen
  • 5 dl room



Voor het perenslaatje:

  • 6 peertjes
  • rode porto
  • amandelschilfertjes


Voor de coulis:

  • 100 g rode vruchten uit de diepvries (of verse, als ze in seizoen zijn)
  • 20 g suiker



Benodigdheden


  • oven (180°C)
  • blender of iets om speculaas mee fijn te stampen
  • 12 kleine taartvormpjes
  • mixer


Recept

Dessert van kaastaart met perenslaatje
Deze taartjes zijn mooi gebakken.
Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Klop het eigeel van vier eieren met de vanillesuiker en de zaadjes op tot een schuimende massa (ook wel ruban genoemd). Klop er daarna ook de vanillebloem onder. Meng er dan dan platte kaas onder. Klop in een andere kom de room tot yoghurtdikte. In een derde kom klop je het eiwit van de vier eieren stijf. Roer de room onder het kaasmengsel, gevolgd door de zeste.

Verkruimel de speculaas met een blender. Meng de speculaas met de gesmolten boter. Leg een bodempje in de taartvormpjes en druk deze stevig aan. Giet er daarna de kaasmengeling over en zet ze in de oven tot ze mooi gebakken zijn (dit duurt ongeveer een half uur). Laat ze daarna afkoelen in de frigo.

Snij drie peertjes in stukken en doe ze in een kom. Voeg porto toe tot de peertjes net niet onder staan. Kook de peertjes tot ze zacht zijn (ongeveer een kwartier) en laat ze daarna afkoelen in de saus. Voeg de andere in stukken gesneden peertjes nog niet toe, anders gaan ze ook de rode kleur van de porto overnemen.

Kook de rode vruchten met 50 gram suiker. Mix  en zeef de rode vruchten om een mooie coulis te bekomen.

Serveer elk taartje op een bord. Leg er wat van de gekookte en niet-gekookte peertjes naast, bestrooid met amandelschilfers. Giet wat van de coulis over de kaastaartjes.


Dessert van kaastaart met perenslaatje


Lekker fris met die citroenzeste, een aanrader!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten