zaterdag 10 oktober 2015

Gegratineerd peertje met noten en gorgonzola

Ik herinner me houten kisten met kersen in de koffer van onze auto. Van het plukken zelf heb ik geen enkele recollectie, dus ik kan niet met zekerheid zeggen of ik daar als kind ooit bij was. De kersenbomen op het stukje grond dat al enkele generaties in onze familie zit, zijn er inmiddels niet meer of willen geen vruchten meer dragen. Appels en peren daarentegen groeien er nog steeds.

De zon schijnt en dat nodigt uit tot wandelen. Mijn ouders en ik beslissen om een frisse  neus te halen in Everbeek. Enthousiast vertelt mijn vader in de auto dat onze fruitbomen op het hoogste punt van het dorp staan. En hoe hij vroeger met zijn fiets de toen nog met kasseien belegde baan op moest, dat was puffen! We houden terwijl de hoogtemeter op zijn gps nauwlettend in de gaten. Het fietsende ventje tegenover de man in de wagen met ingebouwde gps. Hier in Everbeek komt het verleden plots weer even naast het heden te staan. Ikzelf heb weinig voeling met deze omgeving, maar mijn overgrootvader schoof hier blijkbaar elke dag zijn voeten onder tafel. Aan de goede oogst te zien, zullen peertjes toen ook wel regelmatig op het menu gestaan hebben.  


Geen peer, maar een appel.


Gegratineerd peertje met noten en gorgonzola


Ingrediƫnten (voor 2 personen)


    Gegratineerd peertje met noten en gorgonzola
  • 3 peertjes
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1/2 citroen
  • peper
  • 60 g hazelnoten, gehakt
  • 60 g walnoten, gehakt
  • 60 g pompoenpitten
  • 60 g zonnebloempitten
  • gorgonzola
  • sla naar keuze
  • druiven
  • rozijntjes
  • kerstomaatjes
  • feta
  • 1 eetlepel hazelnotenolie (of een andere olie naar keuze)
  • 1 eetlepel dadelazijn (of balsamicoazijn)
  • 1 koffielepel honing
  • peper
  • zout
  • zuurdesembrood

Benodigdheden


  • oven (met grillfunctie)
  • broodrooster


Recept


Snij de peertjes middendoor en verwijder het klokhuis. Kook hen in een pot water, waaraan je twee eetlepels speculaaskruiden, twee eetlepels bruine suiker, het sap van een halve citroen en een goede draai van de pepermolen hebt toegevoegd. Laat ze indien mogelijk een nachtje trekken in de siroop.

Leg de peertjes op een ovenschaal. Maak een mengeling van de hazelnoten, walnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten en vul elke helft van de peertjes met een eetlepel van het mengsel. Leg vervolgens een schijfje gorgonzola over de peertjes. Plaats hen onder de grill tot de gorgonzola gesmolten is.

Maak een slaatje met druiven, rozijntjes en kerstomaatjes. Werk af met de overschot van de notenmengeling en wat brokjes feta. Maak een sausje van de hazelnootolie, dadelazijn, honing en wat peper en zout. Besprenkel zowel het slaatje als de peren.

Snij enkele dikke schellen van een mooi, donker zuurdesembrood en rooster hen voor het serveren.


Gegratineerd peertje met noten en gorgonzola

 Dat Laurens voor dit gerecht met Belgische peertjes kookt, kan ik jullie persoonlijk garanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten