maandag 5 oktober 2015

Pasta met scampi en venkel

Quid pro quoDe gulden leefregel schrijft voor dat je anderen hoort te behandelen zoals je zelf door hen behandeld wil worden. Volgens Wikipedia zijn de oudste sporen van deze ethische raad al te vinden bij verschillende hoogontwikkelde culturen uit duizend jaar voor Christus. Hoewel het dus wel al een tijdje meegaat, zweren vandaag nog velen bij dit motto. Het laat nochtans een grijs gebied open voor het Mr. Bean-effect. Soms wil een mens met de beste bedoelingen iets voor de ander doen, maar maakt hij diens situatie enkel erger door zijn eigen onhandigheid. Wat bijvoorbeeld met de klunzige gentleman die voor een jonge deerne de deur openhoudt, om deze vervolgens per ongeluk tegen haar lieflijke achterwerk te laten vallen? Verdient die drommel dan een even harde kaakslag?

Ook in de keuken kan er ondanks goede intenties al eens iets fout lopen. Toen ik thuis voor de eerste keer kookte, slaagde ik erin mijn broer aangebrande vis voor te schotelen, die aan de binnenkant nog bevroren was. Een andere keer probeerde ik slecht gekruide worteltjes te redden door er een kilo suiker aan toe te voegen. Het motto "geen probleem dat suiker niet oplossen kan" heb ik sindsdien moeten laten varen.

Zelfs de meest doorwinterde kok kan al eens flaters begaan. Laurens geeft toe dat hij de pasta vaak uit het oog durft te verliezen, waardoor het water overkookt. Eén keer verried een pluimwolk boven zijn hoofd dat hij iets meer dan enkel zijn appeltjes geflambeerd had. Gelukkig zonder al te desastreuze gevolgen voor zijn kapsel. Vandaag flambeert hij opnieuw. Zonder angst.

Venkel flamberen
Zoals het wel hoort.

Pasta met scampi en venkel


Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 10 scampi's
  • peper
  • olijfolie
  • 1 grote venkel (of 2 kleine)
  • 125 gram pasta
  • 2 teentjes look, in kleine stukjes gesneden
  • 2 sjalotjes, in ringetjes gesneden
  • een scheut Ricard
  • 200 ml room
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 appel, geschild
  • zout
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 3 koffielepels zacht paprikapoeder
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • Parmezaanse kaas


Benodigdheden

  • pan met deksel


Recept 


ScampiHalveer de scampi's overlangs. Op die manier lijkt het alsof je dubbel zo veel scampi's hebt, goed voor je ecologische voetafdruk! Kruid ze met wat peper. Doe olijfolie in een pan op een hoog vuur. Leg de scampi's in de pan wanneer deze zeer heet is en bak ze in 30 seconden gaar. 

Halveer de venkel, haal er de harde kern uit en snij hem in ringetjes. Zet inmiddels ook een hoeveelheid water op om pasta te koken. Doe de venkel met de look en sjalotjes in de pan die je daarnet gebruikt hebt voor de scampi's. Het is waarschijnlijk nodig om wat nieuwe olijfolie toe te voegen. Wanneer de venkel gestoofd is en begint te kleuren, zet je het vuur hard en doe je er een scheut Ricard in. Neem wat afstand van de pan en flambeer de venkel. Wanneer het vuur bijna gedoofd is, doe je de room en tomatenpuree in de pan. Laat de in stukken gesneden appel vijf minuutjes meestoven. Zet het vuur wat zachter en zet een deksel op de pan. Laat alles zo'n tien minuten sudderen.

Doe de pasta in de kom wanneer het water kookt. Voeg wat zout toe. Doe na de tien minuten sudderen ook wat zout bij de venkel, samen met één koffielepel currypoeder, cayennepeper en 3 koffielepels zacht paprikapoeder. Doe de scampi's bij de saus en zet het vuur af. Giet de pasta af en doe er de saus en fijngesneden peterselie bij en bestrooi rijkelijk met versgeraspte Parmezaanse kaas bij.

Pasta met scampi en venkel

Meer heeft een scampiliefhebber niet nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten