donderdag 29 oktober 2015

Sint-jakobsnootjes met venkelrisotto

Zo'n 14.000 kilometer hier vandaan, helemaal aan de andere kant van de wereld, woont de zus van Laurens. Wanneer zij ons vanuit het verre Perth een bezoekje brengt, wijdt Laurens steeds een diner aan haar terugkomst. Als eregast mag Sofie dan het eten kiezen. Meestal kiest ze dan voor Vlaamse kost, het soort eten dat ze daar in het land der kangoeroes moet missen. Deze keer kiest ze echter voor vis. Wie haar vriend Daniel kent, hoeft zich over die keuze niet echt te verbazen. Bij Sofie en Daniel thuis wordt er nooit vis gegeten, omdat hij het niet eens is met hoe de visvangst georganiseerd wordt.

Duurzame vis bestaat nochtans wel, en wordt door drie verschillende factoren bepaald: het seizoen, de locatie en de vismethode. Een viswinkel zoals De Vis in Gent voorziet informatie over de locatie en vismethode op het etiket, dus het is nog net niet nodig om zelf hengel en aas te gaan aanschaffen. De oplettende consument kan dus op eigen houtje in de winkel duurzame vis selecteren, op voorwaarde dat hij of zij ook enige kennis heeft over factor drie, het seizoen. Meer daarover binnenkort!

Laurens koos voor het voorgerecht duurzame sint-jakobsnootjes. In plaats van kippenbouillon gebruikte hij trouwens het kookvocht van de mosselen dat hij na ons laatste mosselfestijn in de diepvries bewaard had.

Sint-jakobsnootjes met venkelrisotto


Sint-jakobsnootjes met venkelrisotto


Ingrediënten (voor 4 personen)


  • 2 venkels
  • olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 220 g risottorijst (Neem een lekkere Italiaanse risottorijst, type arborio bijvoorbeeld)
  • 150 ml pastis
  • 450 ml kippenbouillon (of  groentenbouillon)
  • 4 dunne sneden brood
  • zeezout
  • 1 citroen
  • 2 appels
  • boter
  • 80 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper
  • zout
  • een pinkje bieslook
  • 2 eetlepels platte peterselie
  • 4 sint-jakobsnootjes



Benodigdheden


  • oven 180°C
  • ovenschaal
  • rasp


Recept


Sint-jakobsnootjes met venkelrisottoSnij de venkel in stukjes en leg hem in een ovenschaal. Besprenkel rijkelijk met olijfolie. Gaar hem gedurende 30 minuten op 180°C. Stoof de sjalot en de look aan in olijfolie. Daarna doe je er 220 gram rijst bij en laat hem wat glazig worden. Blus alles met 150 ml pastis en laat deze wat inkoken. Voeg er dan 450 ml kippenbouillon aan toe en laat sudderen op een zacht vuurtje.

Snij het brood in zo klein mogelijke stukjes en bak ze in boter. Laat ze uitlekken op een keukenpapier wanneer ze gebakken zijn. Voeg terwijl een koffielepel zeezout en de zeste van een halve citroen toe. 

Snij vier schijfjes uit de appels die groot genoeg zijn om rondjes uit te snijden. Deze cirkels moeten de grootte van je sint-jakobsnootjes hebben. Bak de appelrondjes op een hoog vuur in boter en hou ze warm op een afgedekt bord.
De risotto is klaar wanneer hij er vrij droog uitziet, maar er toch nog wat waterbellen bovenaan staan. Roer er dan voor de eerste keer in en doe er 80 gram geraspte Parmezaanse kaas bij. Voeg dan peper, een klein beetje zout, fijn gesneden bieslook, fijn gesneden platte peterselie en de gegaarde venkel toe. 

Verwarm boter en een klein beetje olijfolie in een pan op hoog vuur. Kruid de sint-jakobsnoten met peper en bak ze twee minuten aan elke kant als het dikke noten zijn. Eén minuut aan elke kant volstaat voor dunne sint-jakobsnoten. Bewaar ze onder een afgedekt bord. Deglaceer vijf eetlepels appelazijn of balsamicoazijn en één eetlepel honing in de pan. Laat het inkoken tot je een mooie stroperige saus bekomt.

Serveer het sint-jakobsnootje op de appel en werk de risotto af door er broodkruimels over te strooien.z



Sint-jakobsnootjes met venkelrisotto

Héérlijk! Benieuwd welke duurzame vis als hoofdgerecht werd voorgeschoteld? Stay tuned!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten