zaterdag 17 oktober 2015

Vegetarische cannelloni met pompoen, geitenkaas en walnoten

Don't try this at home.
Pas wanneer je microgolfoven stuk is, besef je hoe handig zo'n toestel kan zijn. Op koude oktoberdagen doet weinig zo veel deugd als een dampende kom soep onder je neus. Helaas verandert het opwarmen van kleine porties zelfgemaakte soep uit de ijskast haast in een onoverkomelijke opgave zonder vriend microwave. Geen berg te groot voor een spitsvondige wetenschapper, die het wel gewend is probleemoplossend te denken. Al snel komt hij op de proppen met een vernuftig opwarmsysteem. Het  enige wat je daarvoor nodig hebt, is een erlenmeyer. 

Ik ben geen wetenschapper. En zelfs met de beste wil ter wereld kan ik geen cannelloni in een erlenmeyer krijgen. De overschotjes van gisteren warm ik dus gewoon in de oven op. Met wat aluminiumfolie over, want dan "droogt de pasta niet zo uit." Eigenlijk zou iedereen zo'n voedselwetenschapper in huis moeten halen.

Dat moeten onze gasten gisteren ook gedacht hebben. Ze profiteerden van hun one-on-one met Laurens om hem enkele van hun vragen voor te leggen. Wat is zijn mening over veganisme? Is de mens gemaakt om als carnivoor door het leven te gaan? Zouden we met z'n allen beter insecten eten? Waar in Brussel kan je duurzame initiatieven als het Gentse Roof Food vinden? En... wat eet hij eigenlijk als lunch? Voor de antwoorden op de eerste vragen moet je Laurens maar eens aanspreken. Kom misschien naar het debat op de boekenbeurs op acht november. Het antwoord op de laatste vraag kan ik alvast meegeven. Overschotjes. De microgolfoven op het werk doet gelukkig wel nog zijn ding.


Ellen luistert aandachtig

Vegetarische cannelloni met pompoen

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 1 ajuin
  • 1 pompoen (bij voorkeur butternut)
  • 3 teentjes look
  • olijfolie
  • chilivlokjes
  • 1/2 savooikool
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 3 rode bieten
  • 3 pastinaken
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 4 koffielepels honing
  • 2 eetlepels bieslook, fijn gesneden
  • 125 g verse geitenkaas
  • feta
  • zout
  • 250 gram walnoten
  • 1 limoen
  • 18 verse lasagnevellen
  • Parmezaanse kaas
  • 40 milliliter walnootolie
  • 200 milliliter room
  • peper
  • 150 gram boter
  • 10 blaadjes verse salie
  • rucola
  • pompoenpitten

Benodigdheden

  • oven 180°C
  • rasp
  • mortier of blender

Recept

Vegetarische cannelloni met pompoen, geitenkaas en walnoten
Schil en snij een ajuin, een pompoen en twee teentjes look in stukjes. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en chilivlokjes en laat ze een half uur in de oven garen op 180°. Snij en halve savooikool in fijne sliertjes. Kook deze gaar. Doe één koffielepel bicarbonaat bij het kokende water, dan blijft de mooie groene kleur van de kool bewaard.

Schil en snij drie rode bieten en drie pastinaken met een teentje look. Doe er een ruime hoeveelheid olijfolie, vier eetlepels balsamicoazijn en vier koffielepels honing over en zet gedurende 30 minuten in de oven op 180°.

Doe de pompoen in een grote kom en plet tot een grove moes. Voeg twee eetlepels fijn gesneden bieslook, 125 gram verse geitenkaas, 100 gram feta (in brokjes), wat zout, de savooikool, vier eetlepels gehalte walnoten en de geraspte schil van één limoen toe.

Kook de lasagnevellen gedurende twee minuten in gezouten water, leg ze daarna onmiddellijk in een ruime hoeveelheid koud water, om ze dan snel over te brengen naar een handdoek om te drogen.

Vegetarische cannelloni met pompoen, geitenkaas en walnotenDoe 200 gram walnoten in een mortier of blender en maal ze fijn. Doe er 150 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas en 40 milliliter walnootolie bij. Verwarm 200 milliliter room. Wanneer de room kookt, meng je er de walnotenpesto onder. Kruid met peper en een klein beetje zout (want er is al Parmezaanse kaas in).

Neem 150 gram boter en zet op het vuur tot ze gesmolten is. Doe er dan tien blaadjes verse salie bij. Laat de boter noisette (een mooie bruine kastanjekleur) kleuren.

Rol cannelloni met een eetlepel van de pompoenmengeling. Leg ze in een ovenschotel en bestrooi ze rijkelijk met Parmezaanse kaas. Giet er dan de boter met de salie over. Zorg ervoor dat de salieblaadjes mooi verdeeld zijn. Zet de cannelloni vervolgens een kwartier tot twintig minuten in de oven op 180°.

Doe de lauwe rode biet in een kommetje met rucola, peper en zout. Verdeel de sla over de borden en kruimel er wat feta over. Als dressing gebruik je het vocht van de rode biet. Werk af met walnoten en pompoenpitten. Leg ook de cannelloni op het bord en giet er de walnotensaus over.



Vegetarische cannelloni met pompoen, geitenkaas en walnoten


Ja, die groene blaadjes mag je opeten.


2 opmerkingen:

  1. Als1 van de gasten die mocht meegenieten kan ik bevestigen dat dit een TOPgerecht is! Als zware fan zal ik dan ook hoogstwaarschijnlijk aanwezig zijn om het debat op de boekenbeurs te volgen! In tussentijd denk ik een menuutje uit dat jullie zal bekoren! wordt vervolgd..!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Stéphanie! Wij zijn alvast benieuwd naar het vervolg. ;)

      Verwijderen