zaterdag 3 oktober 2015

Vegetarische lasagne met pompoen en spinazie

Het buitenste laagje moet wel krokant zijn. Wanneer je er door breekt, hoor je een knapperig, krakend geluid. Wat binnenin zit, heeft dan weer een heel andere textuur. Het valt niet te omschrijven als vloeibaar, maar is wel vloeibaar genoeg om draadjes te vormen wanneer je twee helften uit elkaar trekt. Het is aan te raden het goedje goed te flamberen.

Bovenstaande tekst omschrijft geen smakelijk gerecht, maar is een poging om enkele indrukken uit Aliens in woorden te omvatten. Toen Gert en Peter te horen kregen dat Laurens het vervolg op Alien nog niet gezien had, eisten ze onmiddellijk een filmavond. Volgens Gert bestaat het laatste half uur van de film namelijk uit de beste actiescènes ooit opgenomen. Zelf had ik de film ook al van mijn watchlist kunnen schrappen, omdat ik ooit de dappere poging ondernam om alle films uit de imdb top 250 te bekijken. Met enige schroom moet ik echter toegeven dat enkel bovenstaande beelden me bijgebleven waren. De verhaallijn kon ik al lang niet meer navertellen. 

Onze filmavond valt toevallig op Wereld veggie dag, dus verwent Laurens ons voor het kijken met een lekkere vegetarische lasagne. Tijdens de maaltijd ontstaat een discussie over de top 250 van de beste films. Staat Shawshank Redemption terecht op nummer één? Zal men binnen honderd jaar het zwart-witte wereldbeeld uit The Return of the King nog steeds weten te smaken? En is Aliens dan wel grijs misschien? Zoals wel te verwachten valt, komt er geen consensus aan het einde van het gesprek. Maar dat het goed gesmaakt heeft, daar is iedereen het wel over eens.


Vegetarische lasagne met pompoen, spinazie en nootjes
Peter laat het alvast niet aan zijn hart komen.


Vegetarische lasagne met pompoen en spinazie


Ingrediënten (voor 5 personen)


  • 1 butternutpompoen
  • 2 teentjes look
  • 2 sjalotjes
  • olijfolie
  • chilivlokjes
  • 300 g spinazie
  • 1 bakje oesterzwammen
  • 250 g ricotta
  • 100 ml room
  • zout
  • 30 gram hazelnoten
  • 30 gram walnoten
  • 30 gram pompoenpitten
  • lasagnevellen (niet meer voor te koken)
  • 150 g feta, in stukjes gesneden
  • 2 bollen mozzarella, in stukjes gesneden
  • Parmezaanse kaas



Benodigdheden


  • Oven
  • Blender
  • Ovenschaal  (27 x 33 cm)


Recept


Vegetarische lasagne met pompoen, spinazie en nootjesSchil de pompoen en verwijder de pitjes. Snij hem vervolgens in stukjes en leg deze in een ovenschaal. Snij twee teentjes look en twee sjalotjes in kleine stukjes en doe ze bij de pompoen. Besprenkel met olijfolie en chilivlokjes en zet gedurende 35 minuten in een oven op 180°C. Was de spinazie en stoof deze gaar. Scheur de oesterzwammen in stukken en bak ze op een hoog vuur bruin. Wanneer de pompoen klaar is, doe je hem in een blender en voeg je 250 gram ricotta, 100 ml room en wat zout toe. Blend alles tot een mooie puree.
Neem 30 gram hazelnoten, 30 gram walnoten en hak deze fijn. Voeg daarna 30 gram pompoenpitten toe. Neem een grote ovenschaal en bedek de bodem met twee eetlepels pompoenpuree. Daarna pas je deze volgorde toe om je lasagne op te bouwen:


  • een laagje lasagnevellen
  • een derde van de pompoenpuree
  • een laagje lasagnevellen
  • spinazie, champignons, 150 g feta, een bol mozzarella en de helft van de notenmengeling
  • een laagje lasagnevellen
  • een derde van de pompoenpuree
  • een laagje lasagnevellen
  • een derde van de pompoenpuree, de helft van de notenmengeling en een bol mozzarella
Rasp ten slotte Parmezaanse kaas over de lasagne en zet hem gedurende een uur in de over op 170°C. 


Vegetarische lasagne met pompoen, spinazie en nootjes


Krokant aan de buitenkant en smeuïg binnenin. Enige gelijkenis met buitenaardse wezens berust op louter toeval.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten