zondag 1 november 2015

[Fermetisten] Blinde vink met aardappel gevuld met boerenkool en geitenkaas

Dat zag er dan ongeveer zo uit.
Mosterd doet mij altijd denken aan de vakantie die Laurens en ik een jaar en half geleden met tent en trekzak in het zuiden van Frankrijk hebben doorgebracht. Ons middagmaal bestond toen gedurende twee weken steevast uit stokbrood (pain français, weet je wel), kaas, saucisson en mosterd die we onderweg in Dijon gekocht hadden. En uit zicht op een groen landschap. Meer moest dat niet zijn.

In het prehistorische tijdperk van mijn leven (voor ik Laurens kende), was ik ook al dol op mosterd. Toch heb ik om één of andere duistere reden het gespikkelde goud nooit als ingrediënt in mijn recepten proberen te verwerken. Het kan nochtans voor dat tikkeltje extra zorgen door een scherp kantje aan je gerecht te geven. Laurens tilt zijn wortelstoemp bijvoorbeeld naar een ander niveau door er wat mosterd aan toe te voegen.

Vandaag maakt Laurens een hemels mosterdsausje voor de Fermedoos met groenten, fruit, vlees, eieren en zuivel van deze week. Voor het recept van de Fermedoos met groenten en fruit, klik hier.


[Fermetisten] Blinde vink met aardappel gevuld met boerenkool en geitenkaas


Blinde vink met aardappel gevuld met boerenkool en geitenkaas


Ingrediënten (voor vier personen)

[Fermetisten] Blinde vink met aardappel gevuld met boerenkool en geitenkaas
Enige gelijkenis met Micky Mouse berust op louter toeval.
  • 4 grote aardappelen
  • 4 blinde vinken
  • boter
  • 6 boerenkoolbladeren (verwijder de nerf)
  • 250 g verse geitenkaas
  • pijpajuin, in stukken gesneden (3)
  • broodkruim
  • olijfolie
  • boter
  • 125 ml room
  • 1 eetlepel mosterd
  • sla naar keuze
  • 1 appel
  • 1 eetlepel fijngehakte walnoten
  • balsamicoazijn
  • peper
  • zout


Benodigdheden


  • oven (200°C)


[Fermetisten] Blinde vink met aardappel gevuld met boerenkool en geitenkaas
Kook de aardappelen gaar in de schil en bak terwijl de blinde vinken in boter. Laat de aardappelen even afkoelen en snij dan een centimeter van de aardappel langs de lengte. Ontvel dit afgesneden deel en doe het in een kom. Lepel het onderste deel van de aardappel uit met een koffielepel of meloenlepeltje en doe de inhoud ook in de kom. Hou zeker één centimeter van de aardappel over en ga voorzichtig te werk, zodat de aardappel niet breekt.

Snij de boerenkool in fijne reepjes en kook gaar in licht gezouten water (ongeveer vier minuten). Meng de gegaarde boerenkool vervolgens onder de geitenkaas, de pijpajuin en de aardappelstukjes. Plet met een vork en kruid met peper en zout. Schep de aardappels vol met deze mengeling, bestrooi met wat broodkruim en bedruppel met olijfolie. Plaats in de oven gedurende vijftien minuten op 200 graden.

Wanneer de blinde vinken gaar zijn, haal je hen uit de pan en leg je hen op een afgedekt bord. Blus de pan met de room, laat inkoken en roer er de mosterd onder.

Serveer met sla, waarop je een fijngesneden appeltje en wat fijngehakte walnoten hebt gestrooid. Besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout.

[Fermetisten] Blinde vink met aardappel gevuld met boerenkool en geitenkaas

Deze mosterdsaus moet je proberen. Neen, echt. Doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten