zondag 1 november 2015

[Fermetisten] Geroosterde rode biet en spruitjes op een crème van pompoen met aardappelkoekjes

Juni 2015. Goedgemutst slentert Laurens door een biomarktje achter het centraal station in Antwerpen. De zon heeft de mensen uit hun huizen gelokt, waardoor het plein gonst van een gezellige drukte. Zo meteen heeft hij hier een afspraak met Aline Julia, één van de oprichtsters van Fermetisten. In een artikel van Dorien Knockaert had hij over hun alternatieve manier van voedseldistributie gelezen en besloot dat een gesprek hem zou kunnen inspireren bij het schrijven van zijn boek. De eerder beschreven idyllische setting biedt een passende achtergrond voor de idealen die in dat gesprek aan bod komen. Het huidige supermarktmodel van voedselverdeling zorgt voor een oneerlijke concurrentie waarbij de boer en het milieu het onderspit moeten delven, en daar wil Fermetisten iets aan veranderen.

Oktober 2015. Een telefoontje van diezelfde Aline. Of Laurens geïnteresseerd is in het schrijven van recepten voor hun Fermedozen? Meer nog dan geïnteresseerd, is Laurens vereerd door dit voorstel. Recepten verzinnen voor een duurzaam initiatief, doet hij met veel plezier. Meer info over de fameuze Fermedozen vinden jullie hier.

Vandaag stellen we jullie met trots het recept voor de Fermedoos met groenten en fruit van deze week voor. Laurens voegde hier nog Parmezaanse kaas en een gerijpt geitenkaasje aan toe, maar deze kan je gerust achterwege laten voor een veganistisch maal. Onderstaand beeld is een foto na de maaltijd. Wie vindt dat dit er al als een kunstwerkje uitziet, moet zeker ook eens naar het einde van de post scrollen.


Geroosterde rode biet en spruitjes op een crème van pompoen met aardappelkoekjes


Ingrediënten (voor vier personen)


  [Fermetisten] Geroosterde rode biet en spruitjes op een crème van pompoen met aardappelkoekjes
 • 1/2 pompoen (afhankelijk van de grootte)
 • 2 teentjes look 
 • 1 ui
 • olijfolie
 • cayennepeper
 • 500 g spruitjes
 • 4 rode bieten (afhankelijk van de grootte)
 • balsamicoazijn
 • 1 eetlepel honing
 • 5 aardappelen
 • voor niet-veganisten: 100 g geraspte Parmezaanse kaas en gerijpte geitenkaas

Benodigdheden


 • oven (180°C)
 • rasp
 • muffinvorm
 • blender of staafmixer

Recept


[Fermetisten] Geroosterde rode biet en spruitjes op een crème van pompoen met aardappelkoekjesSchil de pompoen en snij in blokjes. Leg de blokjes in een ovenschaal, samen met een teentje fijngesneden look en een halve fijngesneden ajuin. Besprenkel met olijfolie en een snuifje cayennepeper. Halveer de spruitjes en leg deze in een andere ovenschaal. Besprenkel opnieuw met olijfolie. Schil de rode biet en verdeel in maantjes. Ook deze partjes komen in een ovenschaal met balsamicoazijn, olijfolie en honing. Wees niet te zuinig met olie en balsamico, want dit wordt je saus. Plaats alles in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 30 minuten. Controleer tijdig of alles gaar is.

Schil de aardappelen en rasp fijn met een grove rasp. Rasp ook een teentje look en de halve resterende ui fijn. Meng er wat olijfolie, 70 gram geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout onder en verdeel over een ingeoliede muffinvorm. Voor een veganistische maaltijd kan je de kaas achterwege laten. Plaats ook deze in de oven gedurende 30 tot 40 min.

Haal eerst de pompoen uit de oven en pureer met de blender of staafmixer. Verdeel daarna 30 gram geraspte Parmezaanse kaas over de spruitjes (veganisten slaan deze stap maar over).

Maak dan een sierlijke streep met een lepel pompoenpuree op je bord en leg daarop de bietjes, spruiten en enkele brokjes lekkere gerijpte geitenkaas. Laat de aardappelkoekjes aanschuiven als buur en druppel de saus van de bietjes over de groentjes.

[Fermetisten] Geroosterde rode biet en spruitjes op een crème van pompoen met aardappelkoekjes

Een streling voor het oog! En nog lekker ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten