maandag 23 november 2015

Pasta met romanesco, champignons, venkel en drie kazen


Ik moet bekennen, ik had er nog nooit van gehoord. Het doet me wat denken aan bloemkool, maar is iets spitser van vorm en groener van kleur. Ook de vier jongemannen die aan Laurens' winkelkar voorbijgingen, waren danig onder de indruk. Eén van de vermoedelijke kotstudenten opperde zelfs zo enthousiast het idee om die raadselachtige groente ook eens te kopen, dat het even leek alsof hij voorstelde om samen met zijn maten een zoektocht naar Atlantis te ondernemen.

De wassende maan leert mij dat deze vergeten groente oorspronkelijk broccolo romanesco, ofwel broccoli van Rome werd genoemd. Vandaag wordt hij ook bij ons in België geteeld en is hij kortweg als romanseco gekend. Laurens maakt er een lekkere pasta mee, en blijft zo trouw aan het Italiaanse thema. Atlantis ontdekken we wel een andere keer.



Wie onze Facebookpagina volgt, las misschien al het artikel over de kost van pijnboompitten voor het milieu. Dat Laurens voor dit gerecht pijnboompitten gebruikt, ligt aan het feit dat hier in de keukenkasten nog een restje lag. Wie dit gerecht graag namaakt en de Russische eekhoorn wil redden, kan de pijnboompitten vervangen door walnoten.

Pasta met romanesco, champignons, venkel en drie kazen


Ingrediënten (voor 4 personen)


  • 1 romanesco
  • 1 bakje champignons
  • boter
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 2 venkel
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden
  • olijfolie
  • 1 sjalot
  • 75 cl witte wijn
  • 75 cl room
  • 1 blaadje laurier
  • gerijpte geitenkaas
  • honing
  • 400 g tagliatelle                
  • 100 g schimmelkaas (bijvoorbeeld roquefort of gorgonzola)
  • 50 g geraspte parmezaan
  • peper
  • zout
  • walnoten



Benodigdheden


  • eventueel stoommandje
  • oven (180°C)


Recept


Snij de romanesco in roosjes en stoom of kook gedurende 15 minuten gaar. Kuis een bakje champignons en snij ze in vier. Bak ze aan in een klontje boter. Voeg nadien nog wat fijngesneden ui en een fijn gesneden teentje look toe en stoof tot de champignons gaar zijn.
Verdeel de twee stukken venkel in acht stukken elk. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel ze met een koffielepel Provençaalse kruiden en wat olijfolie. Gaar gedurende 30 minuten op 180°C.
Vervolgens stoof je een fijn gesneden sjalotje en een fijn gesneden teentje look aan in wat boter. Blus met 75 centiliter witte wijn en laat voor de helft inkoken. Voeg dan 75 centiliter room toe en laat opnieuw inkoken gedurende 15 minuten met een blaadje laurier.
Leg intussen schijfjes gerijpte geitenkaas op de gare venkel en besprenkel met enkele druppels honing. Plaats opnieuw in de oven gedurende tien minuten op 200°. Kook intussen 400 gram tagliatelle gaar in gezouten water.
Doe 100 gram schimmelkaas en 50 gram geraspte Parmezaanse kaas bij de wittewijnsaus. Meng de saus onder de pasta, samen met de romanesco en champignons. Werk af met peper en zout. Wij hadden nog wat gerookte ham over, dus serveerden we deze er ook bij. Het gerecht kan gerust zonder gemaakt worden. Werk af met wat geroosterde pijnboompitten. Of duurzamer nog: walnoten.


Romanesco dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten