zaterdag 26 december 2015

Bloemkoolcouscous met gevulde kippendij

Al twee weken slaap ik zonder mijn trouwe vriend naast me. Sommigen beweren dat het ongezond voor me is om hem steeds zo dicht bij me te hebben. Uit een artikel van de Standaard blijkt dat hij me zelfs wakker houdt en zo mijn slaaphygiƫne verstoort. Dus nu leg ik hem bij het slapengaan aan de lijn in mijn bureau. Nog even maakt hij dan een zielig, zacht piepje als laatste poging om mij te overtuigen hem daar niet alleen achter te laten. Maar ik volhard. En daar is ook Laurens blij om. Hij slaapt namelijk eveneens beter wanneer hij niet moet indommelen in het blauwe licht dat door mijn smartphone in de kamer wordt verspreid, wanneer ik het niet kan laten om in bed "snel" nog even social media en mails te checken.

Op die manier ben ik ook gezwicht voor het modewoord mindfulness. Ter mijner verdediging: boeddhistische monniken zijn al eeuwenlang bezig met achtzaamheid, nog lang voor de eerste mindfulness workshops in onze westerse maatschappij opdoken. Anno 2016 wil ik me wat vaker "uitloggen" en wat bewuster omspringen met lichaam en geest. Dit weekend schakelen Laurens en ik alvast een versnelling lager en laden onze batterijen op door eenvoudigweg eens niets te doen. Behalve te koken, dan.

Bloemkoolcouscous met gevulde kippendij


Ingrediƫnten (4 personen)

Voor de couscous

  • 1 bloemkool
  • olijfolie
  • 2 rode bieten
  • 3 raapjes
  • 1 koolrabi
  • 200 g spruitjes, gekuist en gehalveerd
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 koffielepel honing
  • 1 bakje oesterzwammen
  • boter
  • peper en zout
  • 1 koffielepel fijngesneden tijm
  • 2 eetlepels gedroogde veenbessen
  • 3 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
Voor de gevulde kip

  • 8 kippendijen
  • 8 koffielepels veenbessenconfituur
  • 1 appel
  • 80 g gorgonzola
  • 80 g panko
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
Benodigdheden


  • oven (180°C)
  • keukenrobot

Recept


Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de bloemkool in fijne roosjes, besprenkel deze met olijfolie en rooster hen gedurende 30 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Vermaal de roosjes daarna met de keukenrobot tot je een structuur vergelijkbaar met couscous krijgt. Snij de rode bieten, raapjes, koolrabi en de spruitjes in dobbelsteentjes. De bietjes doe je in een aparte schaal. Besprenkel beide schalen met groenten met olijfolie. Voeg aan de rode bietjes ook twee eetlepels balsamicoazijn en een koffielepel honing toe. Bak de oesterzwammen aan in boter op hoog vuur. Kruid met peper, zout en tijm.

Kruid de ontbeende kippendijen met peper en zout, leg in het midden een koffielepel veenbessenconfituur, een stukje kort gebakken appel en een blokje gorgonzola. Vouw de kippendijen toe, leg hen op een ovenschaal en bedek hen met een mengeling van de helft panko en de helft geraspte Parmezaanse kaas. Werk af met een klontje boter op elke dij. Rooster de kip gedurende 40 minuten in de oven op 180°C. Controleer tijdig of ze gaar zijn, de gaartijd kan verschillen van oven tot oven.

Meng alle groenten onder elkaar, samen met de gedroogde veenbessen en fijn gesneden bladpeterselie. Serveer de groentjes naast de kippendijtjes. Werk af met het vocht van de geroosterde groentjes.



Wie de kerstperiode graag op een traditionele wijze viert, kan de kip vervangen door kalkoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten