donderdag 10 december 2015

Pad Thai met zeevruchten

Apple, like the fruit. Nadat ze zich met deze woorden voorgesteld heeft, ontbloot ze met een schaterende lach haar beugel van kies tot kies. Apple ziet er helemaal niet uit zoals je van een Thaise vrouw zou verwachten. Op haar rechterarm prijken enkele tatoeages, wat haar ondanks haar kleine gestalte een stoere uitstraling geeft.

Thaise kookworkshop met Apple
Naar het schijnt zijn er drie zaken die je in Thailand zeker moet gedaan hebben. Een wandeling met olifanten, een ladyboyshow en een kookworkshop. Op die manier zijn Laurens en ik, getooid  in groene schortjes en stoffen pantoffels, in de keuken van Apple beland. Dit is het terrein waar zij haar discipels leert wokken door hen kordaat aan te manen om faster en harder te werk te gaan. Wanneer ze even afgeleid is, probeer ik stiekem wat chili te verwijderen uit het kommetje dat door haar werd klaargezet. In mijn ooghoek zie ik dat de drie Catalanen in ons gezelschap al even voorzichtig met het pikante goedje omspringen. Ons westerlingengedrag doet Apple smakelijk lachen, waarop de Chinees in het gezelschap zich gestimuleerd voelt om nog wat extra kruiden in zijn dampende wok te gooien.

Hoogmoed leidde Icarus destijds te dicht bij de hete zon en bracht hem ten val. In de 21ste eeuw lijken we niet echt veel slimmer geworden. Na de maaltijd toont de Chinees ons zijn arm. Een brandwonde. Vreemd genoeg niet door de hete pan, maar door de chili. Toch is onze Chinees vastberaden om zich niet zomaar gewonnen te geven in zijn strijd tegen de hitte. Ondanks de zweetdruppels op zijn voorhoofd, geeft ook hij aan tevreden te zijn met zijn zelfgemaakte maaltijd en bedankt Apple vriendelijk.

Wil je meer lezen over onze Thaise avonturen? Klik dan hier. Scroll naar beneden voor het (niet te pikante) recept.


Pad Thai met zeevruchten


Ingrediënten (voor 2 personen)


Maak je dit gerecht voor meer dan twee personen, verdubbel dan de ingrediënten. Bak alles dan wel in twee keer, anders ligt je wok te vol en krijg je niet alles gaar. 


    Pad Thai met zeevruchten
  • 120 g rijstnoedels
  • 1 inktvistube
  • 5 gepelde scampi’s
  • 4 sint-jacobsnootjes
  • wokolie (of arachideolie, of maisolie)
  • 1 fijngesneden teentje look
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 chilipeper
  • 2 eieren
  • 1,5 eetlepels vissaus 
  • 1,5 eetlepels oestersaus
  • 1,5 eetlepels tamarindesaus
  • 1 eetlepel palmsuiker (of bruine suiker)
  • 3 fijngesneden pijpajuin
  • 150 g sojascheuten
  • ¼ fijngesneden Chinese kool
  • verse koriander
  • 2 eetlepels grof gebroken pindanoten
  • 1 limoen


Benodigdheden


  • wok


Recept


Week de rijstnoedels in een ruime hoeveelheid koud water. Snij de inktvis in ringen, snij de scampi in twee en de sint-jacobsnootjes in vier. Verhit de wokolie op hoog vuur en bak hierin de zeevruchten. Haal ze uit de pan. Breng er nieuwe olie in en bak de look, sjalot en fijngesneden chilipeper. Voeg vervolgens de eieren toe en roerbak ze op het hoogst mogelijke vuur. Breng nu de noedels zonder het water in de pan en roerbak gedurende vijf minuten. Besprenkel elke minuut met één eetlepel van het water waarin ze geweekt hebben. Voeg de vis-, oester-, en tamarindesaus toe, samen met de suiker en roerbak opnieuw gedurende twee minuten. Voeg nu de pijpajuin, sojascheuten en Chinese kool toe. Roer er op het einde de gebakken zeevruchten onder.

Werk af met de korianderblaadjes, pindanoten en serveer met een partje limoen.

 Pad Thai met zeevruchten



Voor wie het zich afvroeg: de ladyboyshow moeten we alsnog bezoeken.
·

Geen opmerkingen:

Een reactie posten